Околиці Нотр-Дама отруєні свинцем

У Франції дебати про отруєння свинцем навколо знаменитого собору Нотр-Дам стають все більш жвавими. Вогонь, який охопив храм 15 квітня, розплавив понад 400 тонн цього елементу, дуже небезпечного для здоров’я.
Роботи по реконструкції собору, припинені в липні через занадто велику кількость свинцевого пилу в повітрі, повинні були бути відновлені в понеділок, але дата була перенесена на 19 серпня.
Хоча префектура підкреслює, що спочатку вона перевірить дотримання директив інспекції праці, жителі і лікарі сумніваються в тому, що інтер’єр, дійсно, чистий і що відновлення роботи в храмової зоні буде небезпечним.
Парижани звинувачують міську владу і деякі асоціації в тому, що вони приховують правду і не піклуються про жителів.
Ймовірно, це був початковий ентузіазм, викликаний бажанням врятувати після пожежі національний і християнський символ, яким є паризький собор. Він привів до того, що спочатку мало хто замислювався про забруднення.
Проводилися дебати про засоби, методи реконструкції та її темпи, не звертаючи уваги на рідкісні попередження екологічних організацій і навіть повідомлення адміністрації. Заяви послідували за попередженнями громадської організації Робін Гуд, яка в листі, адресованому відповідним міністерствам в квітні, закликала вжити заходів проти серйозної загрози забруднення сотнями тонн свинцю зі шпиля і даху храму.
Незважаючи на прес-конференції, організовані організацією, засоби масової інформації майже повністю замовчували цю тему, і депутати готувалися прийняти законопроект, який дозволив би обійти при роботах над реконструкцією Нотр-Даму багато чинних законів – екологічних, містобудівних та в галузі охорони здоров’я.
Голосно стало тільки в кінці липня, коли було оголошено, що організація Робін Гуд подала в суд скаргу про ризики, якими для місцевих жителів і працівників є забруднення свинцем собору і його околиць.