Французька влада відкликає тисячі продуктів через небезпечні канцерогени

“На цьому тижні у Франції жарко, але до прохолодного морозива слід ставитися з обережністю”, – пише Le Figaro.

“За останні дні Генеральне управління з конкуренції, споживання та боротьби з шахрайством (DGCCRF) відкликало більше 90 різних брендів з супермаркетів через вміст в них небезпечних канцерогенів”, – повідомляє ІА «ФОКУС».

На початку вересня 2020 року бельгійські колеги проінформували DGCCRF про перевищення максимальних рівнів вмісту оксиду етилену в імпортованому насінні кунжуту. Він використовується для боротьби з цвіллю, але Національний дослідницький інститут Франції (INRS) вважає його «здатним викликати рак» і «генетичні аномалії». Цю речовину заборонено використовувати в харчових продуктах з 2011 року.

Після попередження з Бельгії Генеральне управління Франції почало розслідування, щоб визначити причину зараження. В очікуванні результатів перевірки DGCCRF відкликав всі продукти, які перевищують межі оксиду етилену, включаючи ті, які містять заражені насіння кунжуту, псілліум і спеції, які можуть бути забруднені, а також камедь ріжкового дерева, яка використовується в якості стабілізатора в морозиві.

“Кожен вилучений продукт зазвичай з’являється на веб-сайті RappelConso, а повний і постійно оновлюваний список доступний на веб-сайті Міністерства економіки”, – повідомляє французька газета.

В цілому мова йде про більш, ніж 7000 продуктів з широкого спектру категорій і брендів: хліб, гамбургери, крекери, печиво, крупи, борошно, морозиво і шербети, соуси і масла, сири, страви швидкого приготування, чай і кава.

На закінчення Le Figaro зазначає, що DGCCRF закликає виробників почати вилучення партій сировини і продуктів переробки, що містять оксид етилену.

Споживачі, які придбали заражений продукт, також повинні піти в магазин, щоб дізнатися про повернення і компенсації. При цьому тим, хто вже їв ці продукти і помітив побічні ефекти, пропонується проконсультуватися з лікарем.