Франція хоче бути лідером в області зеленої енергії, малих реакторів в плані інновацій на 30 мільярдів євро

Франція хоче стати лідером в області екологічно чистого водню до 2030 року і побудувати нові ядерні реактори меншого розміру в рамках інвестиційного плану вартістю 30 мільярдів євро, спрямованого на просування промислових лідерів і інновацій. Про це повідомив президент Франції Еммануель Макрон.

Виступаючи за шість місяців до президентських виборів, Макрон сказав, що план під назвою «Франція 2030» забезпечить масову декарбонізація промисловості країни і привнесе інновації та виробництво в ключові галузі ближче до дому, від автомобілів і біомедицини до енергетики.

Визначаючи деякі цілі плану, Макрон запевнив, що Франція побудує до 2030 року низьковуглецевий літак, невеликий модульний реактор і два мега-заводи з виробництва зеленого водню. Також буде вироблятися велика кількість електромобілів.

«Ми повинні вести битву за інновації і індустріалізацію одночасно», – сказав Макрон групі підприємців, додавши: «Нам потрібна країна, яка виробляє більше».

Макрон пояснив, що цей план відводить ключову роль невеликим вмілим стартапам в побудові промислового майбутнього Франції, поряд з гігантами.

Вказуючи на брак масок під час спалаху пандемії COVID-19, Макрон сказав, що криза показала, з одного боку, реальну вразливість для всіх, а з іншого – важливість інновацій та домашнього промислового виробництва.

«Нам необхідно відновити основу для продуктивної незалежності Франції і Європи», – наполягав він, додавши, що інновації матимуть ключове значення в умовах глобальної конкуренції за лідерство і доступ до сировини. «Переможець забирає все», – резюмував він.

Інші цілі на 20-30 рік включають інвестиції в напівпровідники і стимулювання інновацій у французькому секторі охорони здоров’я, включаючи біомедицину.

Масштабний план був негайно підданий критиці з боку опозиції, опоненти наполягали на тому, що це агітаційна кампанія.

«За кілька місяців до закінчення свого терміну колишній президент виділив гроші на підтримку свого передвиборчого іміджу з обіцянками, які тільки зв’яжуть по руках його наступника», – заявила в Twitter лідер ультраправих Марін Ле Пен.

«Незалежно від ціни, я хочу бути переобраним!» – прокоментувала вона позицію Макрона.