До 10 років в’язниці за забруднення природи у Франції

В уряді Франції заявили, що планується прийняти закон “Про заходи щодо охорони навколишнього середовища». Закон рекомендований Конвенцією про громадянський клімат, написану групою з 150 чоловік, створеною урядом рік тому для виявлення екологічних проблем.

“Нанесення серйозної навмисної шкоди навколишньому середовищу буде каратися штрафом у розмірі до 4,5 млн. євро або позбавленням волі на строк до 10 років”,- заявили міністр юстиції Ерік Дюпон-Моретті і міністр навколишнього середовища Барбара Помпілі.

«Ми створимо єдине законодавство проти забруднення», – сказав Дюпон-Моретті: «Штраф буде встановлюватися відповідно до намірів злочинця». Мета полягає в тому, щоб оштрафувати порушників екологічного законодавства на суму «до 10 разів більшу за прибуток, який вони могли б отримати, наприклад, від скидання відходів до річки», – сказав він.

За словами Дюпон-Моретті, французька Конституція не дозволяє кваліфікувати такі дії, як «злочини».

“Франція також додасть до свого законодавства покарання за злочин, так званої «загрози навколишньому середовищу», згідно з яким потенційні порушники можуть бути покарані ще до вчинення актів незаконного забруднення”, – додала Помпілі.

За словами Дюпон-Моретті, компетенція французької судової системи буде змінена, щоб суди могли поліпшити розгляд справ про забруднення навколишнього середовища, в тому числі шляхом створення спеціальних екологічних юрисдикцій.