150 акцій протесту паралізують Францію

Французькі профспілки в ряді секторів транспорту і послуг оголосили про необмежений національний страйк в країні з 5 грудня 2019 року.
Очікується, що кілька мільйонів працівників державного і приватного секторів будуть залучені до акцій протесту, які можуть призвести до серйозних порушень громадського життя, особливо в міському транспорті.
За деякими даними, страйк охопить залізниці (SNCF), забезпечивши рух тільки 10% поїздів в країні, регіональні поїзди TER (Transport express régional) з яких тільки 3% курсуватимуть. Потяги Intercités будуть майже повністю скасовані, особливо в регіонах Бретані і Оксітана. Протест торкнеться також громадського транспорту в Парижі та Іль-де-Франс (RATP) – метро, ​​поїздів, автобусів і таксі.
Профспілки наземного персоналу Air France також закликали до страйку, який може викликати труднощі у пасажирів.
На 5 грудня цього року заплановано понад 150 акцій протесту по всій країні. Префектура Парижа заборонила пересування і парковку автомобілів і закликає закрити всі магазини, ресторани та інші громадські місця уздовж страйкового маршруту в Парижі, який буде починатися з Гар дю Нору і продовжиться на Пляс де ля Нації.
Також оголошено страйк в галузі освіти – очікується закриття 40% шкіл, а також численних ліцеїв і університетів. Профспілки в енергетичному секторі також братимуть участь в акціях протесту без перебоїв в подачі електроенергії для домашніх господарств, але закликають до скорочення виробництва електроенергії, відключень електроенергії в державних і громадських будівлях (за винятком лікарень).
Надходили заклики до страйку на семи французьких нафтопереробних заводах, що не виключає зупинки виробництва, але, за оцінками експертів, в даний час існує невелика ймовірність нестачі палива на АЗС.