На сьогоднішній день ЄС і Шенген визнають паспорта COVID України, Туреччини та Північної Македонії

“Паспорт вакцинації COVID-19, виданий Україною, Туреччиною і Північної Македонією, буде прийнятий для поїздок до країн ЄС і Шенгенської зони з сьогоднішнього дня, 20 серпня, після того, як Європейська комісія прийняла три рішення про еквівалентність для цих країн”, – повідомляє «ШенгенВізаІнфо».

Відповідні органи в цих трьох країнах будуть підключені до системи ЄС, і сертифікати COVID-19, видані їх громадянам, тепер будуть прийматися в ЄС на тих же умовах, що і цифровий сертифікат COVID ЄС.

«У той же час Україна, Туреччина і Північна Македонія погодилися прийняти сертифікат COVID, виданий ЄС, в своїх країнах. Їх участь в цифровому сертифікаті ЄС на COVID буде сприяти безпечному подорожі в ЄС і назад», – заявила Європейська комісія.

Коментуючи це рішення, комісар ЄС з питань юстиції Дідьє Рейндерс висловив переконання в тому, що ЄС встановлює міжнародні стандарти за допомогою цифрового сертифіката ЄС, і сказав, що угода з Україною, Туреччиною і Північної Македонією допоможе полегшити безпечне пересування за межі блоку.

Комісар ЄС з питань сусідства та розширення Олівер Вархелі також високо оцінив угоди, зазначивши, що найближчим часом до них приєднаються і інші країни Європи.

«Я вітаю Україну, Північну Македонію і Туреччину в нашій цифровій системі сертифікації COVID і з нетерпінням чекаю нових контактів з нашими сусідами найближчим часом», – сказав він.

Цифровий сертифікат ЄС на COVID – це документ, створений блоком для відновлення свободи пересування в державах-членах для громадян ЄС шляхом зняття заборон на в’їзд і інших обмежень, таких, як карантин і подвійне тестування для його власників.

Сертифікат – це документ, який можна отримати, як в паперовому, так і в цифровому форматі.