Великобританія та Франція на шляху до припинення рибальської суперечки

“Сполучене Королівство і Франція домовилися працювати разом в найближчі години і дні, щоб покласти край суперечці про рибальство, що триває”, – повідомляє BBC.

За останній тиждень зросла напруженість через відсутність дозволів, виданих Великобританією французьким рибальським судам після Brexit. Це призвело до загроз із боку Франції заблокувати свої порти для британських кораблів у відповідь.

Але прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон та президент Франції Еммануель Макрон домовилися працювати над пошуком рішення. Вони провели неформальну зустріч у Римі під час саміту G20.

За словами французьких офіційних осіб, Джонсон і Макрон заявили, що «працюватимуть над пошуком вирішення проблеми».

Проте Макрон хоче «продовжити діалог на основі суворості, серйозності та поваги”. Французький президент сказав своєму колезі про необхідність виконувати зобов’язання, взяті спільно Сполученим Королівством та ЄС в угоді про Brexit.

Хоча рибальство – невелика частина британської та французької економік, воно відіграє важливу політичну роль протягом усього Brexit. Ця конкретна суперечка почалася після того, як британський траулер затримали у Франції і оштрафували під час інспекції біля Гавра.

З того часу на перший план вийшло ширше питання про те, скільки ліцензій Сполучене Королівство надало Франції після Brexit для риболовлі в британських водах.

Франція була обурена рішенням Сполученого Королівства минулого місяця відмовити у видачі ліцензій на риболовлю десяткам французьких човнів і заявила, що це порушує угоду щодо Brexit.

Потім він попередив, що заблокує вивантаження улову британськими суднами в деяких французьких портах наступного тижня і посилить перевірки британських човнів і вантажівок, якщо суперечка про ліцензію на риболовлю не буде вирішена до вівторка.