Росію виключили із Ради Європи

Інформаційні агенції повідомляють, що Рада Європи виключила Росію з організації.

Рішення ухвалено вчора Комітетом міністрів закордонних справ (колегіальний керівний орган Ради Європи) у зв’язку з порушеннями статей Статуту Ради Європи, які зобов’язують держави-члени поважати права людини та не втручатися у внутрішні справи інших країн.

За версією Росії, вона сама призупинила своє членство в Раді Європи. 15 березня віце-спікер Державної Думи Петро Толстой заявив, що його країна виходить із Ради Європи. Він показав документ, підписаний міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим.

«Після припинення членства Росії в Раді Європи її громадяни не матимуть права оскаржити будь-які дії своєї країни в Європейському суді з прав людини. Москва також знімає з себе зобов’язання не виносити і не виконувати смертні вироки.

Рада Європи (створена 1949 р.) — організація, що об’єднує понад 40 країн Старого континенту. Його метою є сприяння співпраці між усіма європейськими країнами у галузі права, прав людини, демократичного розвитку та культурного співробітництва.

Одним із основних документів організації є Європейська конвенція про захист прав людини та основних свобод. Він зобов’язує сторони, що підписали, поважати і захищати основні права і свободи людини (право на життя, недоторканність приватного життя і власність, свободу вираження думок тощо).