Рейтинг Путіна падає з 59% до 35%, але росіяни не знаходять альтернативи

Довіра росіян до Володимира Путіна різко знизилася: з 59% у 2017 році до 35% сьогодні, повідомляє Deutsche Welle. Чому? На що в основному скаржаться люди в Росії?

Тільки 35% росіян довіряють президенту Володимиру Путіну. Про це свідчать результати опитування “аналітичного центру Юрія Левади”, проведеного в січні 2020 р.довіра до Путіна різко впала в порівнянні з опитуванням дворічної давності. Наприкінці 2017 року 59% росіян довіряли президенту. А у вересні 2019 року цей відсоток склав 31.

І незважаючи на зниження довіри, Путін залишається найпопулярнішим політиком Росії. Другим і третім по секрету є Міністр оборони Сергій Шойгу і міністр закордонних справ Сергій Лавров. Але їх показники також падають. Довіра до колишнього прем’єр-міністра Дмитра Медведєва особливо низька-всього 5%. А опозиційному політику Олексію Навальному довіряє тільки 3% росіян.

Росіяни розколоті

Директор “Центру Левади” – Лев Гудков прокоментував, що на рейтинг Путіна не вплинули його виступи. Гудков вважає, що тенденція до зниження тривала досить довго, тому що росіяни втомилися і все більше дратуються Путіним. “Зростає невдоволення станом економіки, неможливість заробляти нормальні гроші”, – говорить соціолог.

Водночас, однак, схвалення діяльності Путіна залишається високим-від 67% до 70%. Гудков пояснює це протиріччя наступним чином: росіяни в основному схвалюють зовнішню політику президента, його «батьківську турботу», а недовіра до нього пов’язана з його соціальною політикою. Схвалення Шойгу і Лаврова зростає як проекція міжнародної політики.

Ще одне дослідження, в якому оцінюється російський президент: опитування Gallup International, проведене в 50 країнах під заголовком “в кінці року”. Сьогодні люди в більшості країн більш сприятливо налаштовані для російського президента, ніж були в минулому році-для них він навіть другий найавторитетніший світовий лідер. Тільки Папа Франциск випереджає його. Згідно з опитуванням Gallup International, довіра до Путіна в своїй країні нижче, ніж в інших країнах світу. Тим не менш, Болгарія і Румунія залишаються єдиними країнами в ЄС, які позитивно ставляться до Путіна, так як, в порівнянні з балканськими сусідами, високо оцінює зовнішню політику Росії.

За оцінками експертів Gallup International, у всіх країнах, де проводилося дослідження, ЄС є лідером за показником “стабілізуючої ролі”.