Британський уряд розглядає зміни у фінансуванні BBC

Уряд Великобританії оголосив сьогодні, що розглядає питання про зміну в способі фінансування Бі-бі-сі, що серйозно скоротить фінансування національних публічних ЗМІ, повідомляє БТА.

Консервативний уряд прем’єр-міністра Великобританії Бориса Джонсона заявив, що ініціює “громадські консультації” з питання про те, чи слід декриміналізувати несплату щорічного внеску, що фінансується BBC.

Засоби масової інформації отримують більшу частину свого фінансування за рахунок ліцензійного збору, що виплачується кожним власником домашнього телевізора в країні, який в даний час становить 154,50 фунтів стерлінгів (201 Долар США) на рік. Несплата може привести до штрафу, а в рідкісних випадках і до тюремного ув’язнення.

У 2018 році понад 121 000 осіб були засуджені до штрафу за несплату ліцензійного збору, а п’ять осіб потрапили у в’язницю. Розміри BBC та її державне фінансування дратують її конкурентів з приватного сектора, які стверджують, що компанія має несправедливу перевагу. Критики, у тому числі багато членів правлячої Консервативної партії, стверджують, що модель фінансування BBC більше не підходить у світі цифрових ЗМІ.

Деякі консерватори також стверджують, що висвітлення BBC внутрішньої політики під час Національних дебатів і розбіжностей щодо Brexit має ліберальний ухил. Однак уряд спростував своє рішення переглянути фінансування ЗМІ з політичних мотивів. За його словами, медіа-ландшафт різко змінився з ростом Netflix та інших потокових сервісів, що призвело до погіршення перегляду традиційного ТБ.

«З настанням все більш цифрової епохи, коли все більше і більше телевізійних каналів, і платформ для вибору, прийшов час ретельно подумати про те, як ми можемо пристосувати плату за ТБ до цієї мінливої медіа-середовищі», – сказала міністр культури Великобританії Нікі Морган.

Багато хто вважає неправильним, що людину садять у в’язницю за несплату телевізійної плати і що накладення її карає вразливі верстви населення, додала вона. Ліцензійний збір приніс BBC 3,69 мільярда фунтів стерлінгів (4,8 мільярда доларів) в минулому році. Вважається, що зняття кримінальних покарань за несплату коштуватиме ЗМІ близько 200 мільйонів фунтів стерлінгів (261 мільйон доларів) на рік.