Литва, Латвія та Естонія притягнуть Лукашенка до відповідальності за торгівлю людьми

“Литва, Латвія та Естонія закликали президента Білорусі Олександра Лукашенка притягнути до відповідальності за торгівлю людьми”, – повідомляє Reuters.

Тим часом Рада ЄС оголосила про продовження санкцій проти Мінська.

«Ми засуджуємо дії режиму Лукашенка, який використовує мігрантів з політичною метою», – заявили президенти трьох країн Балтії у спільній заяві за підсумками зустрічі з президентом Польщі Анджеєм Дудою з відеозв’язку.

За словами президента Литви Гітанаса Науседи, тисячі людей, які прибувають до Білорусі з країн Близького Сходу та Африки, були відправлені «караванами на штурм кордонів ЄС».

Він додав, що відео, фотографії та інші свідчення доводять причетність білоруських офіційних осіб, а також їхнього близького союзника Росії до розпалювання кризи. «Про це свідчить активність мігрантів, що явно зростає, подорожують через Москву (до кордону ЄС), що компенсує обмеження польотів з Іраку до Мінська», – додав Науседа.

Президент Естонії Алар Каріс, президент Латвії Егілс Левітс та Науседа закликали Європейську Комісію внести «негайні» зміни до законодавства ЄС, щоб розширити можливості надання притулку.

Вони також заявили, що ЄС має платити за будівництво бар’єрів на зовнішніх кордонах блоку, наприклад із Білоруссю.

У понеділок міністри закордонних справ Євросоюзу погодили доповнення до обмежень щодо Мінська. У списки санкцій тепер можна буде включати фізичних та юридичних осіб, причетних до торгівлі мігрантами. Однак на цьому етапі конкретні імена не називаються.

Литва та Латвія оголосили, що приєднаються до Польщі, якщо вона вирішить запросити екстрену консультацію з НАТО відповідно до статті 4 Договору про управління оборонним альянсом. За його словами, будь-який союзник може запросити консультації, коли його територіальна цілісність, політична незалежність чи безпека перебувають під загрозою.

Європейський союз звинувачує Лукашенка в незаконному ввезенні мігрантів до Білорусі та подальшому використанні їх як інструменту тиску на ЄС, щоб той відмовився від санкцій, введених щодо його режиму. Мінськ неодноразово заперечував звинувачення.

Раніше Лукашенко категорично заявив, що його країна відповість на нові європейські санкції.

В останні тижні напруженість на польсько-білоруському кордоні загострилася, оскільки великі групи біженців розбили вздовж табору, і було кілька спроб прорватися.