Українці почали менше переїжджати до інших країн

Останнім часом експерти відзначають стійку тенденцію зменшення кількості українців, які переїжджають до інших країн на постійне місце проживання.

Згідно з оцінками багатьох експертів, на сьогоднішній день в зарубіжних країнах працює до 9 мільйонів українців. При цьому, близько 30 відсотків з цього числа працюють на постійній основі. У два рази більше кількість тих, хто вважає за краще працювати у форматі відрядження. Заробивши за кордоном протягом декількох місяців пристойну суму грошей, українці повертаються додому, щоб через деякий час знову поїхати на роботу в іншу країну.

Останнім часом намітилися нові тенденції в структурі трудової міграції українців. Зростає кількість тих, хто їде працювати за кордон на термін до шести місяців. Починаючи з 2015 року, на постійне місце проживання в інші країни виїхало вдвічі менше наших співгромадян, ніж було до того.

Згідно зі статистичними даними, опублікованими МЗС України, переважна більшість трудових мігрантів працює на підприємствах в різних секторах економіки. Однак останнім часом намітилася тенденція збільшення фахівців в сферах IT, науки і медицини. Українськими програмістами активно цікавляться найбільші світові компанії, яким вигідно співпрацювати з ними на умовах аутсорсингу.

На сьогоднішній день в Україні працює близько 185 тисяч розробників комп’ютерних програм. Прогнозується, що до 2020 року кількість українських фахівців в IT-секторі перевищить 200 тисяч осіб.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що кількість вільних робочих місць, зафіксованих в Німеччині в четвертому кварталі минулого року, склала 1,46 мільйона.

Згідно з даними Держстату, найбільші зарплати в Україні отримують працівники на підприємствах Київської, Донецької та Дніпропетровської областей.