Правила Шенгену найближчим часом можуть бути переглянуті

Контроль на кордонах ряду країн Європейського союзу ввели, починаючи з 2015 року, коли в ЄС хлинув потік біженців. З тих пір кожні півроку цей режим продовжується. На думку експертів, такі заходи врешті-решт можуть нівелювати ідеї, які були закладені при створенні Шенгену.

Згідно правил Шенгену, прикордонний контроль може вводитися в конкретних ситуаціях, серед яких значне зростання потоку біженців. Однак такі заходи повинні застосовуватися протягом не більше двох років. Насправді терміни вже перевищений в два рази.

На думку старшого радника Брюссельського аналітичного центру European Policy Centre (EPC) Іва Паскуа, «з 2015 по 2017 рік для такого контролю існувала правова основа, але з тих пір для цього більше немає достатніх підстав».

Депутат Європарламенту від Словенії Таня Фаєн підготувала доповідь з викладом позиції парламенту з питань прикордонного контролю. «Ми вважаємо, що мова йде про політичне, а не про юридичне рішення… Зміна статус-кво не в інтересах Німеччини, Франції та Єврокомісії».

З огляду на накопичені проблемні питання, планується перегляд правил Шенгену. Єврокомісія пропонує збільшити тривалість перевірок на кордоні до трьох років, натомість Європарламент пропонує зменшити термін до одного року.

Схоже, що обговорення цього важливого питання зайшло в глухий кут. «Майбутнє Шенгенської зони похмуре»,– песимістично оцінила ситуацію Таня Фаєн.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що майбутня глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйен заявила, що «Brexit не роз’єднав Європейський союз, а зміцнив».

Згідно з офіційною статистикою, Бельгія визнана найнебезпечнішою країною Європейського союзу. На 100 тисяч жителів Бельгії відбувається 167 злочинів. Для порівняння – в Португалії на 100 тисяч жителів відбувається 115 правопорушень.