Робота і вакансії в Албанії

Республіка Албанія – це невелика держава, розташована в південно-східній частині Європи і в західній частині Балканського півострова, омивається Адріатичним та Іонічним морями. Тільки на початку 90-х років минулого століття країна позбулася комуністичного правління і стала на демократичні рейки. У 2009 році Албанія вступила в НАТО, а з 2014 року офіційно претендує на членство в Європейському Союзі. Незважаючи на прагнення побудувати відкриту ринкову економіку, країна зазнає великих труднощів, що, в першу чергу, пов’язані з високим рівнем безробіття, корупції, злочинності й недосконалою інфраструктурою.Республіка Албанія

Економічний розвиток Албанії відбувається дуже повільно і вимагає підтримки міжнародних фінансових інститутів. Сьогодні ця (по суті аграрна) країна вважається однією з найбідніших в Європі, що значно обмежує можливості трудових мігрантів. Знайти вакансію на албанській території досить складно, але все ж можливо. Наприклад, робота в Албанії для українців у 2017 році доступна в сферах туризму, інформаційних технологій і будівництва. В останні роки уряд активно впроваджує нові податкові та законодавчі реформи, що підвищує ділову активність у країні й сприяє залученню іноземних інвестицій.

ЗМІСТ

  1. Особливості працевлаштування в Албанії
  2. Як знайти роботу в Албанії. Пошук вакансії
  3. Вакансії й зарплата в Албанії в 2017 році

Особливості працевлаштування в Албанії

Населення Албанії в 2017 році становить трохи більше 3 млн чоловік, робоча сила нараховує близько 1,1 млн. Рівень безробіття в країні сягає 15,9%, а серед молоді цей показник в районі 30%. Багато албанців їдуть на заробітки в більш благополучні сусідні країни, зокрема, працюють в Італії та Греції. В певній мірі грошові перекази з-за кордону стимулюють розвиток місцевої економіки, а на ринку праці створюються вільні робочі місця, на які можуть претендувати іноземці.

Більше половини населення Албанії – це мусульмани. Офіційна мова в країні – албанська. На відміну від багатьох інших європейських держав володіння англійською не буде настільки великою перевагою для успішного пошуку вакансії в Албанії. Винятком може бути тільки робота в міжнародних компаніях або окремих напрямках туристичної галузі. В Албанії м’який помірний клімат, красива природа та низькі ціни на житло і продукти харчування.

Для офіційного працевлаштування в Албанії іноземні громадяни, в тому числі українці, повинні отримати дозвіл на роботу. Видається цей документ міністерством праці та соціальних справ країни. Звільнення від цієї вимоги приймається в індивідуальному порядку і на практиці реалізується дуже рідко. Для довгострокового перебування в Албанії з метою здійснення професійної діяльності в місцевому відділенні поліції необхідно отримати вид на проживання.

Головне завдання полягає в пошуку вакансії в албанській компанії і укладенні трудового контракту. Тільки після цього у співпраці з дипломатичним відомством Албанії в своїй країні й роботодавцем іноземець оформляє встановлені місцевим законодавством документи для переїзду і легальної роботи. Спочатку дозвіл на роботу в Албанії видається на 1 рік з правом продовження.

Як знайти роботу в Албанії. Пошук вакансії

Пошук вакансії фото

Робота в Албанії для українців та інших іноземців пов’язана з потребами місцевого ринку праці в конкретних фахівцях. Тобто кожна вакансія попередньо публікується у відкритих джерелах інформації. Тільки в разі відсутності протягом місяця претендентів на робоче місце серед албанців зарубіжний претендент може отримати роботу.

З огляду на ці норми, а також дефіцит відкритих вакансій, для успішного пошуку роботи в Албанії іноземець повинен мати високий рівень кваліфікації, досвід і професійні навички. Залежно від типу зайнятості не менш важливими є володіння албанською або англійською мовами на хорошому рівні. Робота в Албанії без знання мови практично недоступна.

Відвідайте Албанію в якості туриста й спробуйте вийти на роботодавця. Зорієнтуйтеся на місці, поспілкуйтеся з місцевими жителями і тверезо оцініть не тільки свої шанси на працевлаштування, а й комфортність проживання в країні. Складіть грамотне резюме та супровідний лист. Звертайтеся в міжнародні компанії, що функціонують в Албанії, за допомогою офіційних сайтів. Зареєструйтеся в професійній соціальній мережі – linkedin.com.

Заходьте на тематичні форуми і в групи у соціальних мережах. Спробуйте налагодити ділові зв’язки або, принаймні, знайти бувалих трудових мігрантів з досвідом роботи в Албанії. Ставте питання та аналізуйте інформацію. Найбільше робочих місць для іноземців зосереджено в столиці Албанії – Тирані, а також великих містах – Дурресі, Влері й Бераті. Активно шукайте вакансії на спеціалізованих сайтах.

Вакансії й зарплата в Албанії в 2017 році

Нині Албанія вважається країною, що розвивається, в економіці якої переважає аграрний сектор. Близько 41,8% населення зайнято в сільському господарстві, 11,4% припадає на промисловість і 46,8% – на сферу послуг. У країні вирощують тютюн, кукурудзу, пшеницю і деякі інші культури, але в цілому сезонна робота в Албанії для іноземців в сільськогосподарському секторі вельми обмежена.

Більш перспективними напрямками в Албанії, де можна знайти вакансії для українців у 2017 році, вважаються міжнародні корпорації. Там, в основному, потрібні технічні фахівці, зокрема, програмісти. У навчальних закладах і приватних школах є попит на викладачів англійської мови. Ще одна популярна галузь для працевлаштування – це туризм. У країні багато курортних зон і упорядкованих місць для активного відпочинку.

Середня зарплата в Албанії в 2017 році становить 54,5 тисяч албанських лек в місяць, що еквівалентно 395 євро. Офіційна мінімальна оплата праці дорівнює 22 тисячам лек або 160 євро. Більш високі доходи для іноземців пропонують в міжнародних компаніях або великих інвестиційних проектах. Є вакансії в галузі транспортної інфраструктури та енергетики (наприклад, потрібні інженери для роботи в нафтогазовій галуз)і. Заробити в Албанії на таких позиціях можна від 500-1000 євро на місяць і більше.