Хто затребуваний після 45? – Реальні пропозиції на зарубіжному ринку праці

Потрапити під скорочення в зрілому віці – перспектива невтішна, але цілком реальна в Україні. Більшість шукачів підтверджують, що зазнають труднощів у пошуках пристойної роботи вже після 40 років. Як бути, коли на пенсію ще рано, а життя підштовхнула до змін? Чи варто сподіватися на вітчизняний ринок праці з його гласної і негласної віковою дискримінацією? Вирішувати вам, але ми все ж рекомендуємо не втрачати часу і почати підшукувати собі роботу за кордоном.

работа после 45 за рубежом

Ким реально влаштуватися на роботу за кордоном після 45?

Більш цікаві пропозиції можна отримати, володіючи унікальними навичками. На вузьких фахівців і досвідчених працівників затребуваних професій за кордоном існує стійкий попит незалежно від віку. В особливо вигідному становищі опиняються професіонали в технічній галузі (інженери, технологи, механіки, електрики) і працівники ручної праці (швачки, токарі, фрезерувальники…). Єдиною, але – на щастя, цілком переборною перешкодою може стати знання іноземної мови на належному рівні. В іншому, кваліфіковані українські кухарі, медпрацівники, інженери складають серйозну конкуренцію в своїй ніші (особливо, будучи активними і сприйнятливими до нових технологій). А ось фахівцям гуманітарних галузей (крім лінгвістів) і колишнім держслужбовцям на багато розраховувати не варто, адже рівень гуманітарної освіти за кордоном істотно перевищує вітчизняний.

Зазвичай вік не має значення для вакансій, що не потребують особливих здібностей.
В Україні за некваліфіковану працю пропонують копійчані зарплати, що особливо не мотивує міняти нішу в зрілому віці. В Європі шанс на безбідне життя для неспеціалістів істотно вище, як і соціальні гарантії та умови праці.
На європейському ринку є пропозиції для співробітників аж до 65 років. Серед часто зустрічаються вакансій – будівельники, водії, працівники складів та виробничих ліній, гувернантки, доглядальниці і няні, помічники кухаря та сезонні працівники. Роботодавцями тут в основному виступають великі промислові об’єкти, а також приватні підприємці і звичайні сім’ї. Що важливо – володіти високою працездатністю, бажанням працювати і міцним здоров’ям. Тоді ви навіть у солідному віці, як мінімум, зможете істотно зміцнити своє фінансове становище, розширити коло спілкування і придбати новий досвід.
Володієте великими претензіями – не впадайте у відчай. Адже навіть заробляючи капітал на “непрестижною” вакансії, ви будете мати вигоди. Наприклад, доступ до більш якісних товарів і послуг. Крім того, ви зможете вивчити нову мову, засвоїти сучасні правила гри і навіть відкрити власну справу, яке в майбутньому буде годувати вас і вашу родину на схилі років. А це куди краще, ніж отримувати численні відмови в працевлаштуванні у себе на батьківщині.