Як емігрувати до Австралії

Під час вибору країни для переїзду думка про імміграцію до Австралії часто відвідує уми громадян із різних куточків планети. І це не дивно. У країні найчистіше повітря, унікальна розмаїтість тваринного і рослинного світу, багаті природні ресурси, а рівень життя – один із найвищих у світі.

Австралія фотоЗа статистикою, близько чверті жителів Австралії – це вихідці з інших країн. У 2018 році населення материка становить близько 24,6 млн чоловік. Серед них багато всіляких етнічних груп і представників різноманітних релігій.

Нарівні з жителями інших країн виїхати жити до Австралії прагнуть українці та громадяни всього пострадянського простору. І потрібно віддати належне австралійському уряду: в країні створені цілком доступні програми імміграції, зокрема для кваліфікованих фахівців.

Австралія докладає багато зусиль для вибудовування гнучкої та динамічної економіки. Бере активну участь у міжнародних організаціях і налагоджує торговельні зв’язки із зарубіжними партнерами. Усе це створює додаткові умови для припливу мігрантів, здатних внести вклад у розвиток держави. У цій статті мова піде про те, як емігрувати до Австралії з України та інших країн СНД у 2018 році. Розглянемо основні варіанти.

ЗМІСТ

  1. Програми імміграції в Австралію
  2. Професійна імміграція в Австралію
  3. Бізнес-імміграція до Австралії
  4. Імміграція в Австралію за допомогою освіти
  5. Сімейна імміграція в Австралію
  6. Імміграція в Австралію в якості біженця

Програми імміграції в Австралію

Як виїхати в Австралію? Перш ніж детально відповідати на це питання, позначимо доступні способи імміграції в цю країну.

  1. Працевлаштування.
  2. Бізнес.
  3. Освіта.
  4. Родина.
  5. Біженство.

Тепер більш детально зупинимося на кожному із цих варіантів імміграції в Австралію.

Професійна імміграція в Австралію

Ідеальний варіант для висококваліфікованих фахівців, особливо молодих і енергійних людей, які бажають розпочати нове життя. За підтримки уряду в Австралії функціонує спеціальний ресурс SkillSelect.

Суть проекту полягає в спрощенні пошуку фахівців високого рівня з-за кордону, виходячи з потреби в робочій силі окремого регіону або країни в цілому. Для потенційних мігрантів це можливість швидкого оформлення робочої візи та переїзду до Австралії на ПМП.

Будь-який іноземець може залишити заявку на спеціальному сайті уряду Австралії. Заповнивши необхідні форми та вказавши достовірну інформацію про себе, є шанс отримати запрошення на працевлаштування від місцевих роботодавців або влади країни.

Вимоги для участі в програмі професійної імміграції в Австралію:
  • Актуальність професії. В Австралії існує спеціальний перелік затребуваних спеціальностей (Skilled Occupation List), маючи яку іноземець може розраховувати на працевлаштування. Список професій для імміграції до Австралії в 2018 році, а також максимальні квоти і рівень наповнюваності фахівцями в реальному часі можна подивитися в пункті Occupation ceilings .
  • Знання мови. Рівень володіння англійською мовою повинен бути підтверджений сертифікатами IELTS чи TOEFL.
  • Вік. Як правило, іммігрувати цим способом можуть іноземці не старше 45-50 років.
  • Освіта і досвід роботи. Вимоги можуть відрізнятися в залежності від типу програми. Зазвичай перевіркою кваліфікації займаються спеціальні організації. Великим плюсом є освіта, отримана в Австралії.
  • Відсутність судимостей і небезпечних захворювань.

За кожен із цих пунктів кандидат отримує певну кількість балів. Відповідно, чим вище навички, тим більше шансів на успіх. Мінімальна кількість балів для участі в програмі – 60.

Основні програми професійної імміграції в Австралію:
  1. Незалежна робоча віза (189). Програма дає можливість працювати і вчитися в Австралії, отримати ПМП, перевезти сім’ю і надалі оформити громадянство країни.
  2. Номінальна робоча віза (190). Програма надає ті ж переваги, що й попередня. Відмінність полягає в обов’язковому отриманні запрошення від одного з регіонів Австралії.
  3. Регіональна (тимчасова) робоча віза (489). Основна відмінність цієї програми полягає в тимчасовому працевлаштуванні на території Австралії терміном до 4 років в окремому регіоні країни.

Це були найбільш популярні варіанти переїзду до Австралії за допомогою працевлаштування. Існують також інші професійні програми, описати які в рамках однієї статті неможливо.

Бізнес-імміграція до Австралії

Для людей з певними навичками, досвідом підприємництва і достатнім знанням англійської мови є можливість іммігрувати в Австралію за допомогою спеціальних бізнес-програм. Більшість з них не дозволить моментально отримати ПМП, як у випадку з професійної міграцією.

Спочатку іноземцю надається тимчасова віза на 4 роки, і якщо за цей період бізнес виявиться успішним, можна подавати заяву на постійне проживання. Завдяки розвитку регіональних бізнес-програм уряд Австралії має намір підвищити ділову активність в різних куточках країни, в тому числі в менш розвинених районах.

Хто може розраховувати на бізнес-імміграцію до Австралії?

  1. Власник бізнесу.
  2. Керівник вищої ланки у великій компанії.
  3. Інвестор.

Особливо варто виділити категорію так званих талановитих підприємців. Видатні бізнесмени з серйозним досвідом і великим капіталом можуть взяти участь у програмі «Бізнес-талант» і отримати візу в Австралію, яка дає змогу оформити ПМП без випробувального терміну.

Основні вимоги до іноземців для бізнес-імміграції в Австралію:
  • Володіння англійською мовою. Не завжди обов’язково, але бажано.
  • Досвід управління бізнесом. Звичайно потрібен стаж підприємницької діяльності десь 3-5 років.
  • Вік кандидата. Бажано до 55 років, іноді обмеження відсутні.
  • Розмір активів. Абсолютно різні вимоги. Але мова йде про сотні тисяч австралійських доларів.

За більш детальною інформацією про бізнес-програмах Австралії звертайтеся на офіційний сайт Департаменту імміграції та прикордонної охорони цієї країни за адресою homeaffairs.gov.au.

Імміграція в Австралію за допомогою освіти

Навчання як спосіб виїхати до Австралії досить часто застосовується молодими людьми з різних країн, України в тому числі. І хоча однією з умов отримання студентської візи є готовність іноземця залишити материк після закінчення навчання, на практиці з австралійським дипломом набагато легше взяти участь в одній з професійних програм та отримати в Австралії статус постійного жителя.

Спеціально для іноземців в країні існує цілий перелік студентських віз. Наприклад, віза для навчання у виші (573), для вступу до магістратури або докторантуру (574), для інтенсивного вивчення англійської мови (570).

З багатьма країнами світу Австралія має спеціальні угоди у сфері освіти, що дозволяє істотно спростити процедуру оформлення візи. На жаль, країн СНД у цьому списку немає. Кожен виш може висунути свої умови для вступу, але виділимо загальні норми.

Основні вимоги до іноземців для навчання в Австралії:

  1. Знання англійської мови, підтверджене сертифікатом.
  2. Атестат про повну загальну середню освіту, еквівалентний австралійському (12 років). Тобто громадянам України знадобиться мінімум рік навчання у вітчизняному ВНЗ або підготовче навчання в Австралії. Наприклад, користується популярністю річна програма Foundation, що діє практично при кожному виші.
  3. Грошові кошти, що покривають витрати на навчання і повсякденне життя в Австралії.
  4. Відсутність серйозних проблем зі здоров’ям і спеціальна медична страховка (OSHC).

Варто відзначити, що освіта в Австралії платна. Сума менше ніж у Великобританії чи США, але викласти доведеться не менше 10 тисяч євро на рік плюс витрати на проживання.

Сімейна імміграція в Австралію

Наявність родинних зв’язків або шлюбних відносин із резидентами Австралії дозволяє отримати одну з сімейних віз. Як правило, використовується процедура спонсорства, що гарантує матеріальну підтримку нових іммігрантів після приїзду в країну.

Хто може отримати сімейну візу в Австралію?
  1. Чоловік/дружина резидента Австралії. Умова – термін перебування у шлюбі не менше 1 року.
  2. Наречена/наречений резидента Австралії. Віза видається особам, які перебувають за межами Австралії. Протягом 9 місяців після переїзду необхідно оформити шлюб.
  3. Партнерство. Видається іноземцям, які перебувають у близьких відносинах з резидентом Австралії не менше 12 місяців.
  4. Батьки. Віза доступна особам, у яких діти постійно проживають в Австралії.
  5. Діти. В осіб шкільного віку є можливість відвідати материк на термін до 12 місяців за наявності резидента Австралії серед родичів або близьких друзів сім’ї.

Зазвичай сімейна віза дозволяє оформити статус постійного жителя Австралії після дворічного проживання в країні.

Імміграція в Австралію в якості біженця

Австралія – активний учасник міжнародних організацій з питань захисту біженців, у тому числі із Сирії та Іраку. У разі серйозних переслідувань у своїй країні або істотних порушень прав людини іноземець має право запросити статус біженця в Австралії або скористатися спеціальною гуманітарною програмою (SHP).

Однак потрібно враховувати, що внаслідок міграційного кризи кількість подібних заявок в 2015-2017 роках значно перевищує ліміти віз, що видаються.

Резюмуючи перераховані способи імміграції до Австралії, можна зробити висновок про те, що для ініціативних та освічених іноземців уряд країни створив усі умови для спрощення процедури переїзду й отримання статусу постійного жителя.