Відновлення економіки країн Євросоюзу прискорилося

Економіка Болгарії в другому кварталі 2021 року зросла на 9,6% в порівнянні з тим же періодом 2020 року. Це безпрецедентне зростання з 2000 року, але це пов’язано з надзвичайно низькими початковими рівнями, оскільки коронавірус дуже сильно вдарив по економіці країн ЄС, а саме в квітні-червні 2020 р.
Про це йдеться в аналізі Reuters, присвяченому відновленню економіки Центральної Європи в другому кварталі.
Відновлення в Центральній Європі прискорилося в другому кварталі, зняття блокуючих обмежень допомогло компенсувати затримки виробництва через проблеми з глобальними поставками.
Економіка Угорщини в другому кварталі зросла на 2,7% порівняно з першим. Вона стала лідером зростання в регіоні, економіка якого відновлюється швидше через рік після того, як пандемія коронавірусу сильно вдарила по них.
Це підвищення також сприяє ціновому тиску в регіоні, і центральні банки Чеської Республіки та Угорщини вже почали підвищувати процентні ставки для стримування інфляції.
Квартальне економічне зростання Угорщини випередило сусідні Словаччину і Румунію, які, за попередніми даними, зросли на 2% і 1,8% відповідно.
«Ми як і раніше спостерігаємо високі показники галузі, а також відновлення внутрішнього попиту», – сказав Юрай Котян, регіональний фахівець з макроекономічних досліджень Erste Group.
За його словами, найбільший ризик-це поширення варіанту коронавірусу Delta, а також проблеми з глобальними поставками.