Усі три країни Балтії припинили імпорт природного газу з Росії

“2 квітня Литва припинила імпорт природного газу з Росії”, – повідомило міністерство енергетики Литви.

Місцевий газовий оператор підтвердив, що 2 квітня за інтерконектором між Литвою та Білоруссю газ не надходив.

“Ми перша країна ЄС серед клієнтів “Газпрому”, яка отримала незалежність від постачання російського газу, і це результат багаторічної послідовної політики та своєчасних інфраструктурних рішень”, – заявив міністр енергетики Дайнюс Кравіс.

Відтепер Литва імпортуватиме скраплений природний газ через свій термінал у Клайпеді, будівництво якого розпочалося у 2015 році. Щомісяця туди надходитимуть три великі партії зрідженого газу.

“Тим не менше Литва продовжить транзит російського природного газу до Калінінградської області, яка є частиною Російської Федерації”, – додали в міністерстві.

Не лише Литва, а й дві інші країни Балтії, Естонія та Латвія припинили імпорт природного газу з Росії. Про це повідомила латвійська компанія Conexus Baltic Grid.

«Якщо ми змогли це зробити, то й решта Європи зможе це зробити», — йдеться у заяві. Спочатку республіки використовуватимуть запаси підземного сховища газу Латвії.

За даними Євростату, у 2020 році Росія поставила 93 відсотки газу, імпортованого в Естонію, 100 відсотків до Латвії та 48,8 відсотка до Литви.