Фахівці розробили принципово нові параметри розвитку країн

З метою більш повного аналізу стану не тільки економіки пропонується враховувати крім зростання ВВП додатково 11 параметрів. Вперше ця ідея була озвучена на минулому нещодавно Всесвітньому форумі економістів у швейцарському Давосі.

всемирный форум экономистовНа майданчиках форуму була представлена альтернативна, більш об’єктивна система, що оцінює розвиток країни не тільки з економічної точки зору, але і враховує соціальні показники, повідомляє інформаційне агентство РБК-Україна.

Індекс розвитку інклюзивної (Inclusive Development Index) враховує параметри не тільки економічного, але й більшою мірою соціального і гуманітарного розвитку країни, тобто, як люди відчувають результати зростання ВВП. Показники розділені на три групи: ріст і розвиток, інклюзивність, наступність поколінь і стійкість розвитку. Підсумковий результат вважається, як середнє арифметичне індексу окремих груп.

Нова система оцінки вже випробувана на практиці. Аналітики зробили перші підрахунки. В результаті, лідерами за темпами зростання економіки залишаються Норвегія, Люксембург і Швейцарія. Але виходячи з додаткових критеріїв, наприклад, Ісландія, у якій 12-е у світі ВВП, виявилася на 2-й позиції за інклюзивності.

Нагадаємо, що аналітики Міжнародного валютного фонду в цьому і наступному році прогнозують стабільне зростання світової економіки.