У іспанців є вибір: платити за їжу або електрику

Ціна на електроенергію в Іспанії підскочила в останні місяці, в результаті чого деяким споживачам довелося робити складний вибір щодо своїх витрат. Уряд Іспанії оголосив про заходи, в тому числі про зниження ПДВ і податку на прибуток енергетичних компаній, щоб спробувати боротися із зростанням цін.

Підвищення цін на природний газ в Європі може перешкоджати відновленню економіки в Іспанії, де малі підприємства, які мають вирішальне значення для зайнятості місцевого населення, більше, ніж де-небудь на континенті, схильні до ризику різкого зростання рахунків за електроенергію.

Наслідки рекордно високих цін на газ вдарили також по виробникам продуктів харчування, оскільки постачальники вуглекислого газу, використовуваного в вакуумній упаковці харчових продуктів для продовження терміну їх зберігання, а також для газованих напоїв, таких, як пиво і безалкогольні напої, були змушені утримуватися від його поставок.

«Ми навряд чи зможемо покрити витрати», – сказала 41-річна Майра Мальдонадо, яка разом зі своєю партнеркою Гледіс Маріскал управляє хімчисткою в центрі Мадрида.

«У серпні 2019 року, до COVID, у нас був оборот в 6000 євро і близько 600 євро за рахунками за електроенергію. У серпні цього року ми заробили 3000 євро і заплатили 1050 євро за електроенергію, хоча в цілях економії працювали в 40-градусну спеку без кондиціонерів», – додала вона.

Відновлення економіки Іспанії поки сильно залежить від споживчих витрат, рахунки за електроенергію яких щорічно збільшуються на 35%.
За оцінками Раймонда Торреса, головного економіста аналітичного центру Funtan, інфляція до кінця року досягне 4,5%, що є найвищим показником за останні десятиліття.