Успішний запуск першої місії Європи та НАСА з дослідження полюсів Сонця

Спільний проект Європи та НАСА ” Сонячний Орбітер “(Solar Orbiter) злетів безпрецедентною місією до сонця в неділю ввечері. Зонд зробить перші знімки сонячних полюсів, повідомляє AP.

“Ми на шляху до Сонця. Гряде Solar Orbiter”, – сказав Сезар Гарсія Маріродріга, керівник проекту Європейського космічного агентства. “Фантастичний момент… ми нестримні”, – додав Мариродрига.

Космічний корабель вартістю 1,5 мільярда доларів приєднається до зонду з досліджень НАСА “Паркер”, яке було запущено півтора роки тому. “Сонячний Орбітер” наблизиться до сонця, щоб розкрити його секрети. Однак не наблизиться досить близько, щоб проникнути крізь корону Сонця, як Паркер, але він захопить два полюси сонця, що станеться вперше.

Науковий директор Європейського космічного агентства Гюнтер Хасінгер прокоментував, що разом з потужними наземними обсерваторіями “Solar Orbiter” і “Parker” будуть схожі на оркестр.

“Кожен інструмент грає в іншому тоні, але разом вони грають симфонію Сонця”, – додав він.

Сонячний Орбітер був створений в Європі, як і дев’ять інструментів. НАСА надало десятий інструмент і організувало запуск з “мису Канаверал”.

Близько 1000 вчених і інженерів з Європи і НАСА організували запуск ракети «Атлас V» United Launch Alliance. Через півтори години після запуску, НАСА оголосило про успіх після того, як розгорнулися сонячні крила “сонячного орбітального апарату”.

Зонд важить 1800 кілограм. Він буде проходити повз Венеру в грудні і знову в наступному році, а потім перетне Землю, використовуючи гравітацію планети, щоб змінити свій курс. Наукові роботи розпочнуться наприкінці 2021 року, з першим наближенням до сонця в 2022 році і ще ближче кожні 6 місяців.

Найближчий сонячний орбітальний корабель досягне 42 мільйони кілометрів від сонця.

“Паркер” досяг 18,6 мільйонів кілометрів від сонця, що є рекордним. У 2025 році він зробить фотографії в 6 млн.кілометрів від сонця. Але він ніколи не наблизиться до полюсів сонця, що зробить “Сонячний Орбітер”