У Європі вже літають на 600 мільйонів птахів менше

Птахів у Європі сьогодні приблизно на 600 мільйонів менше, ніж 40 років тому. Це показує нове дослідження птахів, що гніздяться, на Старому континенті.

Найбільше скорочення спостерігалося в популяції горобців (на 247 мільйонів особин), за нею йшли жовтий перепелятник (на 97 мільйонів менше), шпак (на 75 мільйонів менше) і жайворонок (на 68 мільйонів менше птахів).

Було проаналізовано дані про 378 із 445 видів птахів, що мешкають у країнах ЄС.

У період з 1980 до 2017 року автори дослідження оцінили загальне скорочення популяцій цих видів від 17% до 19%, що відповідає втраті від 560 до 620 мільйонів птахів.

Аналіз був підготовлений за допомогою даних Пан’європейської схеми спостереження за птахами Європейської ради з перепису птахів та обов’язкової звітності держав-членів ЄС до Європейської комісії відповідно до Директиви про птахів.

Домашній горобець з 1980 року втратив 50% своєї популяції, або загалом 247 мільйонів птахів. Польовий горобець теж на 30 мільйонів менше, ніж раніше. На обидва види впливають зміни у сільськогосподарській політиці, нестача продовольства та забруднення повітря.

Значна частина втрат населення спостерігалася в 80-х і 90-х роках минулого століття, а в останнє десятиліття темпи сповільнилися.

BSPB вказує, що Директива про птахів та Директива Європейського Союзу про місцеперебування забезпечують правовий захист пріоритетних видів та місцепроживання, що призводить до позитивних результатів. Наприклад, популяції семи видів хижих птахів збільшилися за останні десятиліття після вжиття конкретних заходів та реалізації природоохоронних проектів.

Тим не менш, скорочення популяцій широко поширених видів птахів є індикатором необхідності більш масштабних природоохоронних робіт, що BZDP непохитний.

На їхню думку, ця втрата є сигналом про заподіяння шкоди нашим екосистемам, їх функцій та надання екосистемних послуг, від яких залежить людство.