У Греції з сьогоднішнього дня почнуть вакцинацію біженців від коронавіруса

Уряд Греції оголосив, що сьогодні почне вакцинацію проти COVID-19 для мігрантів і біженців на східних островах Егейського моря. Анатолійське агентство повідомило, що мігранти та біженці з островів Лесбос, Хіос і Самос першими отримають вакцину від COVID-19.

Потім список буде розширено за рахунок інших островів і материка. Національна організація охорони здоров’я буде проводити вакцинацію біженців кожен четвер і п’ятницю.

Згідно з офіційними даними, опублікованими Управлінням Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) на даний час на островах Егейського моря проживає близько 12 100 біженців і шукачів притулку. З них 9 400 (78%) проживають в постійних і тимчасових центрах. За даними організації, більшість біженців з Афганістану (47%), Сирії (15%) і Сомалі (9%).

Мігранти та біженці отримають одноразову вакцину Johnson & Johnson.

Тим часом, стало ясно, що кілька країн ЄС вже ввели систему цифрових пропусків COVID-19 для поїздок по регіону ще до повного запуску, запланованого на 1 липня.

Єврокомісія повідомила, що сім країн-членів – Болгарія, Чеська Республіка, Данія, Німеччина, Греція, Хорватія і Польща – підключилися до системи і почали видавати перші сертифікати. Інші країни наслідуватимуть їх приклад, коли функціонал буде повністю відпрацьований.

План ЄС полягає в тому, щоб створити єдину систему для полегшення безпечних подорожей шляхом перевірки статусу коронавіруса у власника документа – будь то вакцинація, недавній негативний результат тесту або свідоцтво одужання від вірусу.