ЄС розглядає свою місію з навчання офіцерів в Україні

“У зв’язку з збереженням напруженості у відносинах між Києвом і Москвою Європейський Союз розглядає можливість створення своїх військових навчальних місій в Україні”, – повідомляє газета Welt am Sonntag. Як повідомляє видання, в робочому документі Управління зовнішньої політики ЄС згадується програма навчання офіцерів в Україні.

«Така місія була б висловленням солідарності з Україною у зв’язку з триваючою військовою активністю Російської Федерації на кордонах з Україною і в незаконно анексованому Криму», – йдеться в повідомленні.

Уточнюється, що це обговорювалося в комітеті з економічної політики і безпеки.

Команда Верховного представника у закордонних справах Жозепа Борреля розглядає ще три заходи, за допомогою яких ЄС міг би внести свій вклад в підвищення можливостей української армії. Серед них – розширення Консультативної місії 2014 по реформі сектора громадянської безпеки (EUAT).

Welt am Sonntag додає, що Естонія, Латвія і Литва, а також Польща, Румунія і Словаччина наполягають на створенні незалежної військової навчальної місії. Ініціативу підтримують Швеція і Фінляндія.

В кінці липня міністр закордонних справ і міністр оборони України направили Боррелю конфіденційний лист, в якому висловили бажання української сторони прийняти військово-навчальну місію ЄС.