EMA: ЄС буде використовувати всі вакцини проти COVID-19

Країни Європейського Союзу повинні використовувати всі доступні варіанти вакцини для боротьби з епідемією, ще занадто рано визначати, який тип вакцини є найкращим. Про це сьогодні заявило Європейське агентство з лікарських засобів.

Деякі країни вирішили обмежити використання, так званих, векторних вакцин, таких, як вакцини AstraZeneca і Johnson & Johnson, через їх зв’язок з рідкісними випадками утворення тромбів і більше покладатися на вакцини, засновані на технології інформаційної РНК, такі, як Pfizer і Moderna.

«Ми, як і раніше, перебуваємо в умовах пандемії, і дуже важливо використовувати всі можливості, які у нас є, для боротьби з захворюванням», – сказав Марко Кавалери, що відповідає за стратегію вакцинації регулюючого органу з лікарських засобів. Він додав на прес-конференції, що країни ЄС – це ті, хто вирішить, як їх використовувати в максимальних інтересах суспільної охорони здоров’я.

У вівторок фармацевтичне агентство спростувало твердження про те, що Кавалери натякнув, що не використовує вакцину AstraZeneca, заявивши, що сказане ним в інтерв’ю було невірно витлумачене, і він вважає, що переваги вакцини переважують ризики.

Кавальєрі сьогодні зазначив, що це було «непорозуміння у багатьох відношеннях». Він сказав, що дуже складно визначити, який тип технології виробництва вакцини може бути кращим в майбутньому, і підкреслив, що всі існуючі ліки «вже врятували життя тисяч і мільйонів людей».

«Ми раді, що у нас є так багато варіантів», – цитує його слова 24 Chassa.