Екстремальні погодні явища коштували Європі приблизно 500 мільярдів євро за останні 40 років

За останні чотири десятиліття сильні повені та інші екстремальні погодні явища коштували Європі приблизно півтрильйона євро, причому найбільше постраждали Німеччина, Франція та Італія.

Від 90 000 до 142 000 смертей були викликані кліматичними явищами у період з 1980 до 2020 року. Більшість із них були викликані спекою.

Дані, опубліковані сьогодні Європейським агентством з навколишнього середовища (ЄАОС), не показали чіткої тенденції зростання втрат за десятиліття від наслідків кліматичної кризи. Це пов’язано з тим, що економічні наслідки зазвичай концентруються на кількох великих подіях — понад 60 % економічних втрат викликано лише 3 % погодних явищ за період — і вони можуть статися будь-де і призвести до різних результатів.

«Не існує чіткої моделі для екстремальних явищ — вони все ще значною мірою випадкові. Але адаптація продовжується і впливає», – сказав Вотер Ваневіль з ЄАВС, один із провідних авторів дослідження.

За його словами, той факт, що втрати не збільшуються, не має заспокоювати людей. Вони повинні усвідомлювати зростаючу потребу в адаптації інфраструктури та підготовці до екстремальних погодних явищ, які, ймовірно, стануть частішими та інтенсивнішими в міру прогресування кліматичної кризи та підвищення температури.

Найбільш серйозні економічні збитки завдають «гідрологічні» явища, в основному повені, на частку яких припадає до 44% втрат, за якими слідує збиток від «метеорологічних» явищ, в основному штормів, на частку яких припадає близько 39% втрат.