Брюссель та Париж не пропустять європейські «конвої свободи»

“Конвої свободи” не пустили в Париж і Брюссель”, – пише французька газета Le Monde.

Водії, що протестують, планували блокувати французьку столицю, перш ніж вирушити до Бельгії.

Префектура поліції Парижа видала «суворий наказ» про введення заборони, яка набула чинності з сьогоднішнього дня і діятиме у понеділок. Правоохоронні органи вживають спеціальних заходів для запобігання блокуванню доріг. Порушників цієї заборони буде попереджено та затримано.

Префект поліції нагадав, що згідно з французьким Законом про дорожній рух перешкоджання руху дорогою загального користування карається позбавленням волі на строк до 2 років, штрафом до 4500 євро, зупинкою транспортного засобу, зниженням кількості балів у посвідчення водія або його конфіскацією до 3 років.

“Бельгійська столиця вчора також запровадила заборону на допуск учасників демонстрації, інспірованої протестами у Канаді”, – зазначає Le Monde. Мер Філіп Клосс підкреслив, що дозволи на акцію протесту не запитували, додавши, що заходів щодо запобігання блокаді в районі столиці вже вжито.

“Протести у Франції аналогічні організованим у Канаді, що вимагають відміни обов’язкової вакцинації водіїв”, – повідомляє Daily Telegraph. Аналогічні протести були організовані в Австралії та Новій Зеландії. «Франція спочатку була однією з найскептичніших до вакцин у світі. Проте більшість її мешканців уже щеплені двома-трьома дозами», — нагадує британське видання.

“Багато фабрик було змушено закритися після того, як протестуючі в Канаді заблокували три дороги через американо-канадський кордон”, – повідомила французька газета Figaro. Вчора Вашингтон закликав Канаду використати федеральні повноваження для припинення блокади.

На практиці протестувальники завдали удару по економіці, паралізувавши провідні торгові шляхи.

Крім того, сотні вантажівок, як і раніше, блокують вулиці канадської столиці Оттави перед будівлею парламенту та кабінетом прем’єр-міністра Джастіна Трюдо. Міська поліція заявила, що у них недостатньо ресурсів, щоб покласти край акції протесту, якщо вони не отримають підкріплення.

Рух може торкнутися і Сполучених Штатів. Плануються акції протесту проти проведення чемпіонату з американського футболу у Лос-Анджелесі, а також під час щорічного виступу Джо Байдена, запланованого на 1 березня.

“Альянс канадських водіїв вантажівок заявив, що 90 відсотків з них було вакциновано проти COVID-19, і закликав урядовців працювати разом, щоб негайно покласти край нинішній блокаді”, – повідомляє Financial Times.

Блокада змусила заводи General Motors та Toyota призупинити чи обмежити роботу.

Лінда Хайзенфрац, виконавчий директор Linamar, другого за величиною виробника автозапчастин у Канаді, висловила занепокоєння блокадою та попросила протестувальників «зійти з мосту та дозволити людям повернутися на роботу, щоб заробляти гроші для своїх сімей».

“Останнє, що зараз потрібно будь-якому бізнесу, – це знову закритися”, – сказала вона. «Останні два роки завдали стільки болю всім нам та нашим сім’ям через ситуації, які ми не могли контролювати. А тепер ми можемо це зробити», – додала вона.

“Тимчасовий лідер Консервативної партії Канади Кендіс Берген учора закликала протестувальників припинити блокаду”, – повідомляє Washington Post. “Для всіх вас, хто бере участь у протестах, я вважаю, що настав час прибрати барикади, зупинити хаос і об’єднатися”, – сказала вона парламенту. «Економіка, яку ви хочете відновити, зазнає збитків. Я вважаю, що це не те, чого ви хочете», – сказала Берген.