Життя в Естонії

За основними економічними показниками та рівнем життя місцевого населення Естонія вважається найбільш благополучною країною в Прибалтиці. Більш того, сьогодні ця невелика держава успішно конкурує з такими країнами, як Польща і Чехія. В Естонії успішно розвивається сфера інформаційних технологій, близько третини громадян володіють російською мовою, а середня зарплата перевищує 1000 євро на місяць.

Життя в Естонії для українців та інших іноземців дозволить в подальшому отримати естонське громадянство і залишитися в Євросоюзі назавжди. У країні дуже красива природа з безліччю парків, лісів і озер. Про ціни і вартість проживання, податки, специфіку працевлаштування, зарплати, освіту, медицину, плюси і мінуси життя в Естонії в 2018 році поговоримо далі.

ЗМІСТ

  1. Плюси і мінуси життя в Естонії
  2. Ціни і вартість життя в Естонії
  3. Податки в Естонії
  4. Робота і зарплати в Естонії
  5. Вища освіта в Естонії
  6. Медицина в Естонії

Життя в Естонії

Плюси і мінуси життя в Естонії

Населення Естонії становить близько 1,3 млн осіб. Найбільше місто і столиця держави Таллінн налічує близько 443,6 тисячі жителів. Виділимо позитивні та негативні сторони проживання на естонській території.

Плюси життя в Естонії

  • За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, Естонія має кращу якість повітря у всьому світі після Фінляндії. Це дуже простора і безпечна країна.
  • Стабільна економіка з розвиненим інформаційним та інноваційним сектором дозволяє вести успішний бізнес в Естонії. За версією агентства Doing Business, в 2018 році з 190 країн світу за доступністю відкриття і легкості ведення бізнесу естонська держава займає 12-те місце.
  • В Естонії функціонують галереї та театри, проводиться безліч культурних заходів, включаючи ярмарки, концерти і фестивалі.
  • Естонія може похвалитися найширшим розповсюдженням цифрових послуг у світі.
  • Жителі Естонії спокійні люди, в більшості своїй володіють англійською, а багато з них і російською мовами.

Мінуси життя в Естонії

  • Деякі естонці дотримуються вкрай націоналістичних поглядів і погано ставляться до російськомовних, тому краще розмовляти українською.
  • Для успішного пошуку роботи в Естонії дуже часто потрібне знання естонської мови, вивчити яку досить складно.
  • В Естонії переважає похмура і хмарна погода з вологим повітрям (особливо в зимовий період). Тому багато іноземців відчувають нестачу сонця і тепла.
  • Останнім часом вартість життя в Естонії істотно зросла.
  • До моменту знайомства, а іноді й дружніх відносин, естонці здаються вельми холодними і закритими.

Ціни і вартість життя в Естонії

У порівнянні з більшістю західноєвропейських країн проживання в Естонії обходиться досить дешево. Навіть в Таллінні цілком помірні ціни на житло і продукти харчування. Оренда однокімнатної квартири в Естонії в центральній частині міста обійдеться в суму близько 450 євро, а у віддалених районах – близько 320. Ціна одного квадратного метра нерухомості в центрі – 2220 євро, а за містом – 1460 євро.

Ціни в Естонії

Ціни в Естонії в 2018 році

  • Хліб (500 г) – 0,71 євро
  • Молоко (1 літр) – 0,69 євро
  • Яйця (12 шт.) – 1,31 євро
  • Куряча грудка (1 кг) – 5,49 євро
  • Картопля (1 кг) – 0,39 євро
  • Естонський сир (1 кг) – 6,87 євро
  • Банани (1 кг) – 1,10 євро
  • Яблука (1 кг) – 1,00 євро
  • Бензин (1 літр) – 1,31 євро
  • Таксі (1 км) – 0,60 євро
  • Проїзд в громадському транспорті – 1,5 євро
  • Проїзний квиток на місяць – 23 євро
  • Комунальні послуги (85 м кв.) – 188,34 євро на місяць
  • Мобільний зв’язок (хвилина) – 0,04 євро
  • Інтернет – 21,59 євро на місяць

Примітка. Вище вказані усереднені цінові показники, зібрані в різних містах Естонії.

Податки в Естонії

В Естонії функціонує зрозуміла й ефективна податкова система з низькими ставками. Практично всі банківські та фінансові операції в країні здійснюються онлайн, включаючи сплату податків. Щороку близько 95 відсотків усіх податкових декларацій в Естонії подається в електронному вигляді.

За допомогою спеціальної ID-карти процедура реєстрації компанії може бути проведена буквально протягом декількох годин. Корпоративний податок в Естонії стягується тільки при виплаті дивідендів.

Ставки податків в Естонії в 2018 році

Корпоративний податок на прибуток – 20% (в разі розподілу прибутку).

ПДВ – 20%. Для деяких видів діяльності передбачені знижені ставки – 9% (фармацевтичні продукти, медичне обладнання для інвалідів, книги (за винятком електронних книг), газети та періодичні видання, розміщення в готелі) і 0% (пасажирські, міські та міжнародні перевезення).

Прибутковий податок – 20%.

Соціальні внески – 33% (роботодавець), в тому числі 13% надходить до фонду медичного страхування і 20% направляється на пенсійне страхування.

Податки

Страховий внесок до фонду безробіття – 1,6% (працівник) і 0,8% (роботодавець).

Пенсійний внесок – 2% (працівник).

Починаючи з 1 січня 2018 року загальна неоподатковувана сума (базове звільнення) в Естонії становить 6000 євро на рік, або 500 євро на місяць.

Робота і зарплата в Естонії

Першочергове право на працевлаштування в Естонії мають місцеві жителі та громадяни Євросоюзу. Здобувачі з третіх країн, включаючи Україну, можуть зайняти вакансію на естонському ринку праці тільки в разі відсутності потрібного фахівця серед перерахованих вище категорій. Ще одна умова – це оформлення дозволу на роботу в Естонії. Бувають рідкісні винятки, наприклад для викладачів ВУЗів, спортсменів, сезонних працівників у сільському господарстві та деяких інших професій.

Іноземцям найлегше знайти роботу в Таллінні, де зосереджено понад 60% відкритих робочих місць у країні. Безробіття в Естонії тримається на рівні 5%. Для успішного пошуку вакансії необхідно мати високий рівень кваліфікації, достатній досвід, відповідну освіту і володіти естонською мовою. Знання тільки російської (української) та англійської помітно знижує шанси. Попитом в Естонії користуються програмісти, будівельники, водії, медики та технічні фахівці.

Досить висока якість життя в Естонії забезпечується в тому числі за рахунок заробітних плат, які сьогодні вище, ніж в деяких розвинених країнах Європи. За інформацією місцевого статистичного управління, рівень мінімальної оплати праці в Естонії в 2018 році становить 500 євро на місяць. Середня зарплата дорівнює 1242 євро в місяць, а після сплати податків – 1053 євро. Залежно від регіону зарплата в Естонії варіюється від 890 до 1390 євро на місяць.

Вища освіта в Естонії

Система вищої освіти Естонії містить 25 навчальних закладів, в тому числі 6 державних університетів, 8 державних професійних університетів, 1 приватний університет, 8 приватних професійних університетів і 2 громадські професійні установи. Понад 130 програм навчання представлені англійською мовою, а також є кілька курсів російською.

Освіта в Естонії

До кращих ВНЗ Естонії відносять Тартуський і Талліннський університети. Вимоги до іноземних студентів для вступу залежать від конкретного навчального закладу. Крім мовних навичок і атестата про повну загальну середню освіту, дуже часто передбачені іспити, тести і співбесіда. Середня вартість навчання в естонському університеті варіюється від 1,5 до 7,5 тисячі євро на рік.

Медицина в Естонії

В Естонії функціонує система медичного страхування, яка дозволяє кожному жителю користуватися послугами сімейного лікаря на безкоштовній основі. Тільки в разі відвідування на дому передбачена символічна плата близько 5 євро. Сімейний лікар дає рекомендації щодо профілактики захворювань, вживає превентивні заходи і за необхідності направляє до інших фахівців.

Без направлення від сімейного лікаря можна відвідати психіатра, гінеколога, офтальмолога, стоматолога, пульмонолога (для лікування туберкульозу), фахівця з інфекцій (для лікування ВІЛ/СНІДу), хірурга або ортопеда. Як і в більшості країн світу, стоматологічна допомога в Естонії є дорогою і не покривається Фондом медичного страхування.

На закінчення відзначимо, що середня тривалість життя при народженні в Естонії в 2018 році становить 78 років, при цьому чоловіки живуть близько 73 років, а жінки 82.

Чому слід переїхати до Естонії

Основні переваги життя в Естонії. Плюси медицини, дитячих садочків. Шкільна і вища освіта на естонській мові – безкоштовні. Переваги для бізнесу. Про природу, море і особливості клімату.