Робота і вакансії в Єгипті

Єгипет – це мальовнича країна з древньою культурою і традиціями, розташована на Півночі Африки, омивається середземним і червоним морем. Внаслідок відчутної політичної напруженості 2011-2013 років економічні показники держави суттєво похитнулися, проте сьогодні ситуація цілком стабільна і закордонні інвестиції надходять в єгипетську економіку. Більшість іноземців, включаючи громадян пострадянського простору, направляються в Єгипет виключно для відпочинку, проте, деякі розглядають варіанти трудової міграції в цю спекотну країну.

Робота в Єгипті для українців у 2017 році, як це і традиційно для туристичної країни, доступна перш за все у сфері послуг, пов’язаних з готельно-ресторанним і готельним бізнесом, також в області розваг, торгівлі та деяких видах кваліфікованих технічних професій. Безробіття в Єгипті становить 12%. Попри деяке підвищення зайнятості за останні кілька років, проблема працевлаштування для місцевих жителів дуже актуальна.

Єгипт фото

Багато єгиптян, навіть з дипломами закладів освіти, змушені працювати в сфері некваліфікованої праці. Крім того, рівень заробітних плат в Єгипті залишає бажати кращого. Хоча, закордонні фахівці часто отримують більше, ніж місцеві фахівці, особливо при працевлаштуванні в міжнародних компаніях. Ціни на житло і харчування в країні досить низькі, що в якійсь мірі компенсує невисокі доходи. Далі, розглянемо процес трудової міграції в Єгипет, варіанти пошуку робочого місця, а також доступні вакансії та зарплати для іноземців у 2017 році.

ЗМІСТ

  1. Особливості працевлаштування в Єгипті
  2. Як знайти роботу в Єгипті. Пошук вакансії без посередників.
  3. Вакансії та зарплата в Єгипті в 2017 році

Особливості працевлаштування в Єгипті

Населення Єгипту в 2017 році становить 88,5 млн осіб. Крім місцевої робочої сили, а це більше ніж 28 млн чоловік, претендентам з країн СНД доведеться конкурувати з іммігрантами, в тому числі біженцями, з сусідніх з єгипетською територією країн. Основне завдання полягає в пошуку роботодавця, який забезпечить оформлення для іноземця дозволу на роботу і робочої візи. Найчастіше єгипетська компанія несе повну фінансову відповідальність за співробітника з-за кордону протягом всього періоду трудової діяльності.

Процес видачі дозволів на роботу в Єгипті досить складний і бюрократичний. Може зайняти від 1 до 6 місяців. Наполегливо рекомендується використовувати варіант попереднього пошуку вакансії та укладення трудового контракту, а не намагатися знайти роботу в Єгипті маючи туристичну або тимчасову візу і вже на місці оформляти дозвіл. Такий варіант працевлаштування можливий, але на ділі більш проблематичний. Тільки якщо для проходження співбесіди або попереднього пошуку роботодавця. Зрозуміло, не варто погоджуватися на нелегальну роботу в Єгипті.

Вимоги та документи для отримання дозволу на роботу в Єгипті:
  • Заповнений бланк заяви.
  • Дійсний закордонний паспорт.
  • Сім кольорових фотографій паспортного розміру.
  • Копії дипломів про закінчення закладу освіти й сертифікатів, що підтверджують кваліфікацію.
  • Офіційний лист роботодавця з докладним викладом причин й обґрунтувань для наймання іноземця.
  • Медичне обстеження, зокрема, здача аналізів на ВІЛ.
  • Дозвіл, виданий управлінням державної безпеки Єгипту.
  • Оплата державного збору.
  • Встановлений перелік документації від єгипетської компанії (свідоцтво про реєстрацію, податкова і фінансова звітність).

В кожному окремому випадку фахівці Міністерства трудових ресурсів і міграційні служби Єгипту можуть зажадати додаткові відомості. Зазвичай дозвіл на роботу видається на термін від 6 до 12 місяців з правом наступного продовження. Весь процес оформлення документації координується з роботодавцем і працівниками єгипетського Консульства, де видається робоча віза або місцевою владою, в разі знаходження в країні.

У 2015 році в законодавство Єгипту щодо працевлаштування іноземців були внесені певні поправки, зокрема, тепер роботодавець зобов’язаний більш детально описати трудові обов’язки закордонного співробітника, які будуть свідчити про користь для компанії та місцевої економіки в цілому. Можливо, для вибору оптимального і безпечного варіанту трудової міграції в Єгипет краще вдатися до послуг профільних агентств.

Як знайти роботу в Єгипті. Пошук вакансії без посередників.

Переважна більшість іноземних працівників, в тому числі й українці, знаходять вакансії в Єгипті в великих містах – Каїрі й Александрії. Особливо привабливим місцем вважається єгипетська столиця Каїр, де крім туристичного напрямку, зосереджені фінансові та бізнес-центри, а також великі міжнародні компанії. Для успішного працевлаштування будуть потрібні мовні навички. В ідеалі володіти арабською мовою, що малоймовірно, тому англійську і в меншій мірі французьку підучити потрібно.

Використовуйте туристичну поїздку до Єгипту з максимальною користю. Спілкуйтеся з місцевими жителями та трудовими мігрантами, російськомовних громадян в країні достатньо, іноді можна отримати корисну пораду або навіть знайти вакансію. Дуже часто таким чином вдається знайти роботу в Єгипті в готелях, наприклад, аніматором або гідом. Пишіть пропозиції про роботу в єгипетські компанії безпосередньо. Відвідуйте тематичні форуми та групи в соціальних мережах. Увійдіть у професійній соціальній мережі – linkedin.com.

Вакансії та зарплата в Єгипті в 2017 році

Малоймовірно, що робота в Єгипті в 2017 році принесе іноземцю значний фінансовий успіх. В цьому плані підійдуть більш розвинені країни Західної Європи або деякі азіатські напрямки, наприклад, Сінгапур або Гонконг. Мінімальна оплата праці місцевих працівників дорівнює 1200 єгипетським фунтам на місяць (близько 120 євро). Середня заробітна плата в Єгипті в 2017 році становить 200-300 євро щомісяця.

Кваліфіковані фахівці заробляють до 400 євро на місяць, некваліфіковані працівники до 150 євро. Крім того, в Єгипті дуже нерівномірний розподіл доходів між різними верствами населення. Жителі міст отримують набагато вищі доходи, ніж мешканці сіл. Основними сферами єгипетської економіки вважаються сільське господарство, туризм та деякі галузі промисловості.

Доступні вакансії в Єгипті для українців у 2017 році
  • Сфера інформаційних технологій і медіа.
  • Нафтовий сектор.
  • Викладання англійської мови.
  • Медицина.
  • Туризм.

Зрозуміло, найбільш популярною у громадян країн СНД, особливо молодих людей, вважаються робота в Єгипті в сфері туризму, наприклад, аніматорами, гідами, екскурсоводами, інструкторами з дайвінгу. Дуже часто пропонуються вакансії в Єгипті для дівчат в готелях у сфері обслуговування і розваг.

В основному працевлаштування сезонне, заробити тут можна від 200-300 до 500 євро на місяць.