Робота і вакансії в Індонезії (Балі)

Республіка Індонезія – це найбільша острівна держава в світі, розташована в Південно-східній частині Азії, омивається водами Тихого та Індійського океанів. Понад сто років в економіці країни домінувала галузь сільського господарства, сьогодні ж активно розвивається сфера послуг, особливо туристичний напрямок, де зайнято близько половини місцевої робочої сили.

Індонезія дуже барвиста та екзотична країна, з багатими природними ресурсами й величезним потенціалом. Багато іноземців прагнуть не тільки відвідати знамениті індонезійські пляжі та побачити місцеві визначні пам’ятки, а й приїжджають з метою працевлаштування.

Індонезія фото

Робота в Індонезії для українців та інших громадян пострадянського простору в 2017 році пов’язана, перш за все, з областю туризму на знаменитих курортах острова Балі або сферою кваліфікованої праці в економічному і фінансовому центрі країни – столиці Джакарті.

Далі, розглянемо специфіку працевлаштування, варіанти пошуку робочого місця, доступні вакансії та зарплати в Індонезії в 2017 році.

ЗМІСТ

  1. Трудова міграція в Індонезію
  2. Як виїхати на роботу в Індонезію
  3. Як знайти роботу в Індонезії. Пошук вакансії.
  4. Вакансії та зарплата в Індонезії в 2017 році

Трудова міграція в Індонезію

В Індонезії дуже суворі закони, пов’язані з працевлаштуванням іноземців. В першу чергу, місцева влада гарантує право на заняття вакансії місцевим громадянам і тільки в разі відсутності таких на індонезійському ринку праці, робоче місце віддається закордонному претендентові. Для успішної трудової міграції в Індонезію важливо заздалегідь ознайомитися з деякими особливостями й соціально-економічними показниками цієї країни.

Релігія, культура та клімат. Етнічний склад Індонезії включає більше ніж 15 груп, кожна з яких відрізняється культурним розмаїттям і традиціями. Близько 87% населення – це мусульмани, тому носіям іншої релігії доведеться пристосуватися до місцевих звичаїв і правил поведінки в суспільстві. Особливо, що стосується жінок. На більшій частині території переважає підвищена вологість і жаркий тропічний клімат, який підходить далеко не всім європейцям.

Мова. Офіційна мова в Індонезії – індонезійська (змінена форма малайського), в деяких районах використовуються місцеві діалекти. Колоніальне минуле сприяло широкому поширенню нідерландської, а в діловій сфері часто використовується англійська. Робота в Індонезії без знання мови, мінімум навичок англійської, практично недоступна.

Конкуренція. Населення Індонезії в 2017 році налічує близько 258,3 млн осіб, що є четвертим показником у світі. Робоча сила складає до 122,4 млн. При цьому рівень безробіття в країні всього 5,5%. Найчастіше претендувати на вакансії в Індонезії можуть кваліфіковані іноземці з професією, дефіцитною для місцевого ринку праці.

Проблеми. Поряд з великими містами, де зосереджені сучасні хмарочоси та офіси, в Індонезії повно перенаселених нетрів з абсолютно бідними жителями. В цілому більше ніж 11% індонезійців живуть за межею бідності. Ще не повністю вирішені проблеми з корупцією, злочинністю, будівництвом інфраструктури, системою освіти та охорони здоров’я. Зберігається загроза терактів.

Незважаючи ні на що Індонезія розвивається, зміцнюються принципи демократії, уряд проводить грамотні економічні та фінансові реформи, в країну приходять іноземні інвестиції. Рекомендується працювати в Індонезії виключно на законних підставах. Нелегальне працевлаштування загрожує іноземцю покаранням у вигляді позбавлення волі на строк до 5 років або штрафом в 500 млн індонезійських рупій (близько 38 тисяч доларів).

Як виїхати на роботу в Індонезію

Процес трудової міграції в Індонезію може бути вельми тривалим. Головні вимоги полягають в обов’язковому отриманні дозволу на роботу (IMTA) і робочої візи. Левова частка відповідальності за оформлення цих документів для закордонного фахівця лежить на індонезійській компанії, яка укладає трудового договору з іноземцем. Попередній пошук роботодавця – це основна турбота претендента та умова для законного працевлаштування в Індонезії.

Пошук роботодавця фото

Дозволи на роботу в Індонезії видаються місцевим бюро Міністерства трудових ресурсів (Kanwil Kemenakertrans), яке попередньо публікує перелік відкритих позицій, включаючи вакансії технічних фахівців, викладачів і менеджерів, на які можуть претендувати іноземці. Кожен контракт проходить сувору перевірку, після чого виноситься рішення про доцільність найму працівника з-за кордону.

Як правило, дозволу на роботу в Індонезії видаються на короткостроковий період. Зазвичай на один рік, рідше на 3-5 років, в залежності від вакансії. Більш того, компанія зобов’язується проводити спеціальне професійне навчання місцевих громадян, які в перспективі зможуть замінити іноземця на робочому місці. Імміграційне законодавство Індонезії досить часто змінюється, що створює додаткові складності для трудових мігрантів.

Після оформлення дозволу на роботу, в Консульстві Індонезії іноземець отримує робочу візу. Після прибуття на індонезійську територію протягом 7 днів потрібно звернутися в регіональне відділення імміграційної служби за картою тимчасового перебування (KITAS), іншими словами, дозвіл на проживання. Зазвичай документ видається протягом двох тижнів і діє один рік. Після 5 років безперервно проживання в Індонезії можна оформити дозвіл на постійне перебування (Kitap).

Як знайти роботу в Індонезії. Пошук вакансії.

Індонезійські компанії істотно обмежені в кількості іноземців, які можуть бути прийняті на роботу, що строго контролюється місцевою владою. Крім того, в країні встановлено спеціальні податки (100 доларів на місяць) на кожного співробітника з-за кордону, надходження від яких спрямовуються на навчання місцевих фахівців. У більшості випадків потрібен диплом про вищу освіту і досвід роботи не менше 5 років. Винятком є хіба що викладачі англійської мови й волонтери міжнародних організацій.

Тому кваліфікація та навички закордонного працівника, а також володіння англійською та індонезійським мовою, мають вирішальне значення. Абсолютно не рекомендується приїжджати в країну з надією знайти роботу вже на місці, якщо тільки для проходження співбесіди або в туристичних цілях, що тільки вітається. Робота в Індонезії без посередників вимагає терпіння і максимального охоплення різноманітних джерел інформації.

Найбільше робочих місць для іноземців зосереджено в столиці країни – Джакарті. Зверніть увагу на великі міста – Сурабая і Бандунг, а також острів Калімантан і провінцію Папуа, де зустрічаються позиції в нафтогазовій і гірничодобувній галузях. Робота і відкриті вакансії на Балі для українців та інших іноземців доступні в туристичній сфері.

Вакансії та зарплата в Індонезії в 2017 році

Близько 48% робочої сили Індонезії зайнято в сфері послуг, 13% індонезійців працюють в промисловому секторі економіки та в районі 39% припадає на сільське господарство, яке як і раніше залишається одним з головних джерел доходу місцевих жителів. Середня заробітна плата в Індонезії в 2017 році близько 8-9 млн індонезійських рупій на місяць, що еквівалентно 600-700 доларам. Офіційна мінімальна оплата праці становить 3,1 млн рупій або 235 доларів щомісяця.

Якщо порівнювати з сусідніми регіонами, то робота в Малайзії приносить в середньому 500 доларів на місяць, а працевлаштування в Сінгапурі близько 4 тисяч доларів. Рівень зарплат в Індонезії багато в чому залежить від професії. Найчастіше іноземці прагнуть знайти роботу в міжнародних компаніях або галузях промисловості на позиціях висококваліфікованих фахівців, де можна розраховувати на оклад у 2-3 тисячі доларів і вище. Наприклад, фінансові менеджери отримують від 1,5 до 2,5 тисячі, а досвідчені інженери до 5 тисяч.

Доступні вакансії в Індонезії для українців у 2017 році за ключовими галузями економіки:
  • Фінанси, страхування і банківський сектор.
  • Автомобілебудування.
  • Нафтохімія і гірничодобувна галузь.
  • Туризм.
  • Логістика.

Можливості працевлаштування в Індонезії для іноземців присутні в сфері інформаційних технологій, електроніки, біомедицини та машинобудування. Молодші трудові мігранти можуть знайти роботу викладачами англійської мови. Правда, пріоритет віддається громадянам Великобританії та США, як носіям. Обов’язкова вимога для іноземців з інших країн – наявність сертифікату TOEFL або IELTS.

Є робота в Індонезії в області охорони здоров’я, телекомунікацій та реклами. Вакансії на Балі знайдуть фахівці в сфері туризму. Щорічно цей острів відвідує понад 4 млн осіб, левову частку з яких складають російські туристи. Часто потрібен персонал в готелі, екскурсоводи, гіди, масажисти, інструктора з дайвінгу і серфінгу і так далі. Головна умова – добре володіння англійською та російською мовою.