Вражаюча знахідка польських дослідників у найдавнішої в світі піраміди

Близько 2 тисяч мумій. Польські археологи виявили під час розкопок в околицях найдавнішої піраміди світу некрополь в Саккарі на півночі Єгипту. «Більшість мумій були покладені прямо в пісок», – повідомили вчені.
Розкопки в великому некрополі в Саккарі проводилися польською командою більше двадцяти років.
«Більшість мумій, які ми виявили в минулому сезоні, були дуже скромними. Їх тільки піддавали базовим бальмарічним обробкам, потім загортали в бинти і клали прямо в заглиблення, вириті в піску», – розповідає керівник розкопок доктор Хаб. Каміль О. Курашкевіч з кафедри єгиптології факультету сходознавства Варшавського університету.
Курашкевіч розповідає, що більшість поховань дуже погано збереглися. Всі органічні матеріали, в тому числі дерев’яні труни, розкладалися.
Увагу дослідників привернули прикраси на одній з дерев’яних домовин, в якій знаходилась мумія. Різнобарвне намисто з імітацією ієрогліфічного напису збереглося протягом століть.
«Ремісник, який робив його, мабуть, не вмів читати і, можливо, намагався відтворити те, що бачив раніше. У будь-якому випадку, деякі з намальованих символів не є ознаками ієрогліфічного письма, і в цілому не створюють зрозумілий текст»,- зазначає єгиптолог.
На жаль, прикрашена труна вже була жертвою злодіїв давнини, які вкрали її різьблену маску із зображенням померлої людини.