Греція відзначила 200-річчя незалежності військовим парадом

“Святкування 200-річчя початку війни за незалежність в Греції завершилося військовим парадом і польотом винищувачів над столицею, Афінами”, – повідомляє AP.

Сьогодні День незалежності Греції.

На парад не пустили глядачів через нову хвилю коронавіруса, яка чинить серйозний тиск на систему охорони здоров’я.

Під час військового параду танки пройшли перед будівлею парламенту в грецькій столиці, а винищувачі пролетіли над Акрополем. Маршем пройшли солдати з різних військових частин, а також поліція, пожежники і берегова охорона.

Для участі в урочистостях до Афін прибули гості з Росії, Великобританії і Франції – великих держав XIX століття, які зробили важливий внесок у війну Греції за незалежність проти Османської імперії, – а також президент Кіпру.

Принц Великобританії Чарльз і його дружина Камілла, прем’єр-міністр Росії Михайло Мішустін, міністр оборони Франції Флоренс Парлі і президент Кіпру Нікос Анстасіадіс взяли участь в параді після покладання вінків до пам’ятника Невідомому солдату біля парламенту.

Грецька революція незалежності почалася в регіоні Мані в 1821 році і тривала роками без офіційної іноземної підтримки. У 1827 році революція була майже пригнічена, але втрутилися Великобританія, Росія і Франція і знищили турецько-єгипетський флот в Наваріно.

Цей вирішальний момент дозволив грекам продовжити боротьбу і в кінці кінців здобути незалежність в 1830 році.

Прем’єр-міністр Кіріакос Міцотакіс відкрив сьогодні урочистості з підняття грецького прапора на Акрополі.

Основні бульвари в центрі Афін закриті. Були мобілізовані тисячі поліцейських і заборонені сім запланованих демонстрацій.