П’ять партій формують новий уряд Чехії

“Чеська Республіка створила новий уряд після того, як дві партійні коаліції підписали угоду про формування кабінету”, – повідомляє Associated Press.

Коаліція «Разом», до якої належать Громадянська демократична партія, Християнські демократи та партія «ТОП-09», набрала 27,8% голосів на виборах минулого місяця. Він погодився сформувати уряд із коаліцією Піратської партії та центристського руху «Мери та незалежні», яка отримала 15,6% голосів.

У правлячої партії буде 108 місць у 200-місцевій нижній палаті чеського парламенту, а їхньою опозицією будуть чинний прем’єр-міністр Андрій Бабіш та його центристський рух АНО, який дуже мало програв на виборах (27,1%).

Голова Громадянської демократичної партії Петар Фіала очолить новий коаліційний уряд. Раніше він повідомив, що партнери вже домовилися про розподіл міністерських постів.

П’ять партій у новому уряді є проєвропейськими, на відміну від євроскептика Бабіша. Серед їхніх перших завдань буде боротьба з новою хвилею коронавірусу в Чеській Республіці та високою інфляцією, спричиненою зростанням цін на енергоносії.