Українці в Чехії на першому місці з нелегального працевлаштування

Поліція Чехії повідомляє, що серед трудових мігрантів, які ризикнули працевлаштуватися на підприємствах країни, найбільша кількість – українці.

У 2018 року чеська поліція найбільш часто серед іноземних працівників, які працевлаштувалися на свій страх і ризик, не маючи ніяких дозвільних документів, виявляла українських трудових мігрантів. На другому місці знаходяться молдавани, а на третьому – російські мігранти.

В цілому чеським охоронцям правопорядку протягом 2018 року вдалось виявити близько 5 тисяч іноземних громадян, які жили і працювали в країні, не маючи на те жодних законних підстав.

Українські громадяни для поїздки в Чехію використовують можливість безвізового режиму. Перетинаючи кордон Європейського союзу на законних підставах по біометричного паспорту, українці ризикують і працевлаштовуються на чеських підприємствах. Саме там їх і виявляють правоохоронці. Біометричний паспорт не дає право працювати, а тільки перебувати на території Чехії в якості туриста або гостя, який приїхав до родичів або друзів.

Очевидно, що більшу частину тих, хто працює без дозвільних документів, чеська поліція не виявляє. Можна тільки здогадуватися про масштаби такої трудової міграції.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що згідно з опитуванням, яке проводилося в грудні 2018 року, 62 відсотки чехів доброзичливо ставляться до України та українців.

Джерело: news.eurabota.ua

18.01.2019