Близько 150 людей постраждали від торнадо в Чехії. Є жертви

Близько 150 осіб, в тому числі діти, постраждали від смерчу і сильного вітру в четвер на південному сході Чехії, в Південно-Моравському краї. Про це повідомила журналістам представник Об’єднаної служби рятувальників і пожежників Чехії Хедвига Кропачкова.

«Ми зареєстрували 150 поранених, в тому числі дітей, в Південно-Моравському краї через надзвичайно сильних поривів вітру і торнадо», – сказала вона.

«Я можу підтвердити, що є постраждалі, але поки ми не знаємо їх точну кількість», – лаконічно сказала Гедвига Кропачкова.

Її колега Ярослав Мікошка зазначив, що найбільше від стихійного лиха постраждали села Грушки, Лужиці, Моравська Нова Вес і Мікульчіце.

За словами рятувальників, від торнадо постраждало в цілому сім сіл в Південно-Моравському краї. Люди знаходяться під руїнами житлових будинків, ведуться рятувальні роботи.

Раніше чеське телебачення повідомило, що торнадо частково зруйнувало чотири села недалеко від чеських міст Брецлав і Годонін.

Зокрема, за словами глави села Грушки Марека Бабіса, в якому проживає 1640 осіб, смерч знищив половину населеного пункту. «Залишилися тільки стіни будинків, без дахів і вікон. Церква також залишилася без даху і дзвіниці. У сільської школи немає фасаду і даху. Багатовікові липи і ялини були викорчувані», – сказав мер.

Схожа картина спостерігається в прилеглому селі Лужиця біля міста Годонін, де також є пошкоджені і повністю зруйновані в результаті стихійного лиха житлові будинки. Відзначається, що ураган перевернув автобус, в результаті аварії постраждали чотири людини. Мер села Моравська Нова Вес поблизу міста Брецлав Марк Кошут також повідомив ЗМІ про пошкодження сотень житлових будинків.

До ліквідації наслідків торнадо залучаються рятувальники, пожежники і співробітники поліції. Представники об’єднаної служби рятувальників і пожежників республіки припускають, що люди можуть перебувати під руїнами будівель в районах стихійних лих. Розмір збитків уточнюється.

Перший віце-прем’єр і міністр внутрішніх справ Чехії Ян Хамачек повідомив, що влада обговорює план залучення армії в роботу по ліквідації наслідків торнадо. «Туди на допомогу йдуть всі, у кого є руки і ноги. Уже ведуться обговорення керівних принципів допомоги регіону за допомогою збройних сил», – підкреслив він.