Парламент Південної Австралії схвалив легалізацію евтаназії

Парламент Південної Австралії схвалив законопроект про легалізацію евтаназії в регіоні. Голосування транслювалося на сайті законодавчих зборів.

Закон про евтаназію, який вступить в силу через 18 місяців, зробить Південну Австралію четвертим регіоном Австралії (з восьми), де легалізована добровільна смерть. За словами депутата Кияма Махера, який вніс законопроект до парламенту, схвалення ініціативи допоможе жителям штату «зберегти контроль, вибір і гідність в кінці свого життя».

Згідно з вимогами нового законодавства, дорослий житель Австралії, який прожив в регіоні не менше одного року, може подати заяву на евтаназію. Крім того, у заявника повинно бути діагностовано невиліковне захворювання, яке прогресує і заподіює пацієнту фізичні або психічні страждання.

За даними місцевої газети «Рекламодавець», за останні 25 років законопроект про легалізацію евтаназії 17 разів представлявся депутатам регіонального парламенту, але отримав підтримку лише в 2021 році, коли він був схвалений нижньою палатою в травні і місяцем пізніше верхньою.

Раніше закони про евтаназію було прийнято в штатах Вікторія (2019 р.), Західна Австралія (прийняті в 2020 р, вступлять в силу в липні 2021 р.) і Тасманії (березень 2021 р.). Парламенти Квінсленда і Нового Південного Уельсу зараз розглядають такі законопроекти і можуть прийняти їх до кінця цього року. Особливий регіон Північної території легалізував добровільну смерть в 1996 році, але через рік федеральний уряд Австралії скасував це рішення.