Які ж нові правила видачі ділових віз в Китай?

Цього літа Китай ускладнив правила отримання бізнес віз для українців. В інтернеті і в розмовах між українцями гуляють різні чутки, кому тепер дають візу, а кому в’їзд на територію КНР навіть з її наявністю взагалі заборонений. Фахівці Центру візової підтримки розповідають, чому можна вірити. Інформація актуальна для консульства КНР в Києві. Правила консульств у інших містах можуть трохи відрізнятися.

Кажуть, про те, що з серпня бізнес візи не видають зовсім. По правді кажучи, видають, але можливість їх організувати залишилася в дуже обмеженої кількості агентств і компаній. Самостійно отримати візу поки неможливо. Крім того, збільшилися терміни дії і вартість. До того ж, бізнес візу не поставлять повнолітнім, що народилися після 1994 року, а також дітям, навіть якщо в обох батьків є ділова віза. У людей 1988-1994 рр. народження запитають довідку з роботи з печаткою та підписом генерального директора, а також документи, що підтверджують існування компанії. Крім того, бізнес візу точно не поставлять того, у кого до цього не було жодної китайської візи. Якщо паспорт новий, то потрібно показати старий паспорт або ксерокопію з минулого візою (підійде навіть туристична).

Багато говоряят про те, що в Китай можуть не пустити навіть при наявності візи, якщо є турецькі штампи, але це не правда. Люди з турецькими штампами спокійно проходять кордон. Але контроль на кордоні і питання про мету поїздки дійсно стали суворішими. Що стосується інших типів віз, то всі ці ускладнення стосуються тільки ділових віз. З робітниками, туристичними і т. д. нічого не змінилося. У Дніпрі можна подати заяву на візу особисто, однак, якщо у вас новий закордонний паспорт, у вас попросять принести старий для того, щоб переконатися, що ви не в’їжджали в найближчі 3 роки в ряд арабських країн, Туреччину та країни Середньої Азії. Так нам сказали кілька місцевих туристичних агентств. Якщо виїзд був недовгий і з туристичною метою, то є ймовірність, що вам не відмовлять. Але знову ж ніяких гарантій.

На закінчення варто сказати, що ситуація досить складна, тому що офіційної інформації від китайських властей не було. Різні дані виходять від того, що агентства і компанії, що знаходяться на різних рівнях відносин з консульствами. Хтось взявши на себе зобов’язання поставити візу, не зміг цього зробити і придумав причину, яку швидко поширили їх клієнти. Крім того, консул може завжди прийняти абсолютно нелогічне рішення, але офіційних пояснень у відмові не буде, тому можна лише здогадуватися, чому було прийнято те чи інше рішення.