Згідно з рішенням суду, водій нерозмитненого авто не є правопорушником

В українській судовій практиці було прийнято важливе рішення. Так, водій-експедитор нерозмитненого авто, який не є його власником, не повинен знати в якому саме митному режимі автомобіль був ввезений на територію України і відповідно, не є об’єктом правопорушення.

49517856b57251a79a6085ecaf59e292

Відповідне рішення було прийнято Одеським апеляційним адміністративним судом 27 липня 2016 року.

Розглянутий в суді інцидент стався минулого року, коли правоохоронці зупинили автомобіль і з’ясували, що він ввезений в Україну ще в 2014 році в митному режимі «тимчасове перебування». Однак, згідно ст. 380 Митного кодексу для нерезедентов країни строк тимчасового перебування авто не повинен перевищувати одного року.

Власником даного авто була приватна компанія з Болгарії, а особа, яка зареєструвала авто, було кваліфіковано, як громадянин Йорданії. Водій затриманого авто власником авто не був, а працював на посаді водій-експедитор. Свою роботу на власників авто водій зумів довести, пред’явивши відповідні документи.

Проте, не дивлячись на це, митна служба визнала водія порушником законодавства і наклала на нього штраф у розмірі 618 тисяч гривень.

Цілком логічно, що таке несправедливе рішення викликало обурення у водія, який подав до суду заяву з вимогою скасувати адміністративний протокол. Суд першої інстанції відмовив українцю в анулюванні несправедливого рішення, однак водій не здався і подав позов у суд вищої інстанції, який і став на його бік.

Апеляційний суд постановив скасувати рішення суду вищої інстанції і постанову про порушення митних правил і закрив справу у зв’язку з відсутністю складу порушення.

Дане рішення є знаковим і доводить, що водії нерозмитнених авто не є суб’єктами правопорушення, а в їх діях немає нічого протизаконного.