Мільйонна демонстрація в Гонконзі. Кілька сотень затримані

Кілька сотень демонстрантів зіткнулися в неділю з поліцією перед будівлею парламенту Гонконгу. Раніше більше мільйона чоловік вийшли на вулиці Гонконгу, щоб висловити протест проти проекту змін до закону, які дозволяють передачу підозрюваних владі материкового Китаю.
«Демонстранти намагалися дістатися до будівлі парламенту», – повідомляє Reuters. Поліція після попереджень, які не подіяли, застосувала сльозогінний газ в натовпі.
Організатори маршу оголосили, що в акції взяли участь понад 1,03 мільйона людей. Якщо ці оцінки вірні, в ньому брав участь кожен сьомий житель Гонконгу.
Мітинг викликаний можливістю передачі підозрюваних до материкового Китаю. «Багато жителів Гонконгу не довіряють правовій системі на континенті, де суди в 99,9 відсотка визнають обвинувачених з Гонконгу винними», – повідомила державна радіостанція RTHK. Багато також побоюються, що Пекін може використовувати помилкові звинувачення, щоб переслідувати дисидентів і критиків абсолютної влади Комуністичної партії Китаю (КПК).
Побоювання, що зміни в законі про видачу підірвуть верховенство закону і громадянські свободи в Гонконзі, також висловили американські, європейські та іноземні бізнес-групи в місті. Останній британський губернатор Гонконгу Кріс Паттен зазначив, що поправка стане «жахливим ударом» по «верховенству закону, стабільності і безпеки Гонконгу з позиції його як міжнародного торгового центру».
Уряд Гонконгу стверджує, що зміни в правилах не зроблять негативного впливу на свободу вираження думок і зборів. Місцеві влади гарантують, що вони не будуть передавати громадян з політичними звинуваченнями. За словами уряду, поправка також передбачає відповідні правові гарантії, в тому числі необхідність надання підозрюваному гарантій, пов’язаних з правами людини.
Проект закону про видачу оцінюється багатьма коментаторами, як конкретний приклад зміцнення влади Пекіна над Гонконгом і руйнування автономії регіону і цивільних свобод. Колишня британська колонія була передана Китаю в 1997 році і з тих пір є особливим адміністративним районом КНР з теоретично широким спектром автономії.