Китайський корабель потопив в’єтнамську шхуну в Південно-Китайському морі

Як повідомляє DPA, “китайське судно берегової охорони потопило в’єтнамську рибальську шхуну і затримало на борту вісім чоловік”.

«Вперше в цьому році китайське судно потопило судно в нашому регіоні», – сказав представник провінції Куанг Нгай в Центральному В’єтнамі.

За словами чиновника, інцидент стався в четвер вранці в водах Парасейлових островів (Сиша), що є предметом територіальної суперечки між Китаєм і В’єтнамом.

Китайська берегова охорона затримала вісьмох рибалок і два в’єтнамських корабля, які намагалися допомогти морякам з підбитої шхуни. Увечері того ж дня всі затримані були звільнені.

Архіпелаг Спратлі і Парасейлові острови вже багато років є причиною багатонаціональних конфліктів в Південно-Китайському морі. Крім В’єтнаму і Китаю, які грають ключову роль в суперечці на право власності на ці території, Бруней, Малайзія і Філіппіни також претендують на острови.

Крім стратегічного розташування перетину Індійського і Тихого океанів, цінність островів визначається також тим фактом, що, за експертними оцінками, їх шельф володіє значними запасами нафти і корисних копалин. І не дивно, що кожна зі сторін конфлікту хоче їх розробляти.