Китай обурений безвідповідальність Маска через те, що його супутник мало не врізався в китайську станцію

“Китайські громадяни провели он-лайн акцію протесту проти космічних амбіцій мільярдера та засновника Tesla Ілона Маска після того, як Китай поскаржився на те, що його космічна станція була змушена зробити маневри, щоб уникнути зіткнення із супутниками, запущеними програмою Маска Starlink”. Reuters.

Згідно з документом, представленим Китаєм на початку цього місяця в космічну агенцію ООН, супутники Starlink Internet Services, підрозділи аерокосмічної компанії Маска, двічі “підлітали на близьку відстань” із космічною станцією Китаю.

«З міркувань безпеки на космічній станції Китаю введено запобіжні заходи, щоб уникнути зіткнення», – йдеться в документі, розміщеному на веб-сайті Управління Організації Об’єднаних Націй з питань космічного простору.

SpaceX не одразу відповіла на запит про коментарі.

У понеділок на платформі Weibo, аналог Twitter, один з користувачів прокоментував, що супутники Starlink були «лише купою космічного сміття», а інший назвав їх «американською зброєю космічної війни».

У зв’язку з тим, що навколо планети обертається близько 30 000 супутників та космічний сміття, вчені закликали уряди ділитися даними, щоб знизити ризик катастрофічних космічних зіткнень.

Тільки SpaceX розгорнула близько 1900 супутників для обслуговування власної широкосмугової мережі Starlink. Крім того, планується запуск та інших мереж.

Американське космічне агентство НАСА було змушене раптово скасувати космічний політ наприкінці листопада, пославшись на ризики, пов’язані з космічним сміттям. У відповідь Маск написав у Twitter, що орбіти деяких супутників Starlink були скориговані, щоб знизити ризик зіткнень.

Китай розпочав будівництво космічної станції у квітні із запуску найбільшого з трьох модулів Тяньхе. Очікується, що станцію буде завершено до кінця 2022 року.