Гонконг: Журналістка була поранена поліцією і частково втратила зір

«Індонезійська журналістка Вебі Інду, що пише про протести в Гонконзі, безповоротно втратила зір у правому оці в результаті поліцейського пострілу, ймовірно, гумової кулей», – повідомляє RTHK з посиланням на адвоката репортера.
39-річна жінка була поранена в обличчя в неділю біля станції метро Wan Chai в Гонконзі, в той час як там тривали зіткнення поліції з демонстрантами.
Тоді індонезійка стояла серед інших журналістів на пішохідному мосту в жовтій світловідбиваючої майці з написом «Преса» і в аналогічному шоломі, а на шиї у неї було при собі посвідчення особи преси», – було написано в заяві, опублікованій юридичною фірмою Vidler & Co. Silicitors.
«Я була одягнена в шолом і майку. Я стояла з іншими журналістами. Я чула, що один з них кричав: «Не стріляйте, ми журналісти», але поліція все одно стріляла», – розповіла газеті «South China Morning Post» постраждала.
«Лікарі підтвердили, що пошкодження ока, викликане кулею, призвело до повної і незворотної втрати зору в цьому оці»,- сказав адвокат Майкл Відлер. Він додав, що зібрані докази показали, що це була гумова куля.
Адвокат раніше підрахував, що поліцейський порушив правила, стріляючи з невеликої відстані – близько 12 метрів – і з кута, де куля могла потрапити тільки в голову або верхню частину тіла. Він подав клопотання про порушення кримінальної справи за даним інцидентом і цивільний процес. Консульство Індонезії в Гонконзі також звернулося з проханням про проведення поліцейського розслідування.
Поліція Гонконгу з червня неодноразово звинувачувалася в нападах на журналістів та навмисному перешкоджанні їх роботі, в тому числі в спробах перешкодити їх записам, коли співробітники поліції затримують підозрюваних.
Гонконгська асоціація журналістики (HKJA), зокрема, повідомила про використання перцевого аерозолю проти журналістів. В Інтернеті були опубліковані записи про поліцейських, які використовують гранати зі сльозогінним газом проти групи журналістів, хоча поблизу не було демонстрантів.