Gen. Девід Томпсон: “Росія та Китай щодня атакують американські супутники”

“Росія та Китай майже щодня атакують американські супутники на орбіті”, – заявив заступник головнокомандувача США генерал Девід Томпсон в інтерв’ю газеті Washington Post.

За його словами, американські супутники поки що є об’єктами так званих оборотних атак, які не призводять до незворотних порушень функціональних можливостей супутників. Це лазерні атаки, кібератаки, глушення радіочастот, що використовуються супутниками. Але масштаби атак постійно розширюються. “Ми знаходимося в ситуації, коли є багато можливостей поставити під загрозу наші космічні системи”, – додав Томпсон.

Він відмовився відповісти, чи намагалися знищити американські супутники.

Відомо, що Росія та Китай розробляють супутники, призначені для атаки інших супутників. У 2019 році російський військовий супутник маневрував так близько до супутника американської розвідки, що США не відкидали можливості атаки з боку Росії. Китай, зі свого боку, активно розгортає наземні протисупутникові системи, зокрема, лазерну зброю. За даними американської розвідки, Китай навіть значно випереджає Росію щодо розгортання таких систем. Gen. Томпсон також зазначає, що Пекін зараз запускає вдвічі більше супутників, ніж США. За його словами, протягом кількох років Китай може перевершити США щодо можливостей використання космічного простору, якщо американська сторона не активізує свою діяльність у космосі.