Канадський суд: напад на український пасажирський літак в Ірані – теракт

“Канадський суд постановив, що крах українського пасажирського літака PS752 в січні минулого року було навмисним терористичним актом”, – повідомляють місцеві ЗМІ і Euronews.

Верховний суд Онтаріо постановив, що Стражі ісламської революції навмисне обстріляли пасажирський літак в небі над Тегераном, в результаті чого загинули всі 176 чоловік на борту.

Позов був поданий проти Ірану приватними позивачами, сім’ями чотирьох загиблих в Канаді: Шахіном Могаддама, Мехрзадом Зорею, Алі Горжи і четвертою людиною, яка залишилася анонімною з побоювання репресій.

У четвер суддя Едвард Белобаба ухвалив, що, незважаючи на напруженість у відносинах з США в той час через вбивство генерала Сулеймані, в регіоні не було збройного конфлікту.

Рішення було прийнято через кілька місяців після того, як в звіті ООН були виявлені численні порушення прав людини, як у випадку збиття цивільного літака, так і в наступній спробі Ірану приховати трагедію.

Ісламська Республіка не направила представника у справі в Онтаріо.

Адвокат позивачів Марк Арнольд розглядає можливість арешту іранських активів, таких, як нафтові танкери, після визначення компенсації.

Асоціація сімей жертв рейсу 752 поки не опублікувала свою відповідь на рішення суду.