Особливості життя іммігрантів в Німеччині

Федеративна Республіка Німеччина (ФРН) – країна мрій і сподівань для багатьох українських іммігрантів. Тут повний комфорт і побутовий рай. Переважна кількість тих, хто влаштований тепер в Німеччині, задоволені долею. У чому ж полягають особливості життя українського мігранта?

Німеччина фото

ЗМІСТ

  1. Німеччина для мігрантів
  2. Німеччина: життя звичайних людей і особливості країни

2.1. Рівень життя

2.2. Особливості німецького менталітету

2.3. Німецький уклад життя та адаптація українців

  1. Оцінка шансів на імміграцію до Німеччини: як виїхати?

3.1. Життя в Німеччині: плюси і мінуси (підсумкова таблиця)

Німеччина для мігрантів

Міграційні потоки, що накрили Німеччину протягом останніх років, зовсім не в радість корінним жителям ФРН. Однак німецьке суспільство виглядає не тільки висококультурним, але ще і толерантним. Тому мігрантів в Німеччині приймають, розміщують і терплять, незважаючи на двояке ставлення до них корінних жителів.

Країна, де високий рівень життя і культура побуту, приваблює людей з самих різних регіонів світу. До німців їдуть поляки і румуни, італійці та угорці, турки і араби, українці та російськомовні з колишнього СРСР. Останні кілька років (2014-2017) ФРН отримує стабільний приріст мігрантів-біженців із країн Близького Сходу і Африки. За статистикою міграційної привабливості, ФРН знаходиться на другому місці. Перше займають США.

За період 2013-2014 років Німеччина прийняла найбільше число мігрантів. До цього максимальний показник був зафіксований в 1993 році. Кількість заявок на надання притулку до 2016 року зросла на 75%. Близько 50 000 віз німецька влада відкрила іммігрантам, що бажають возз’єднатися з сім’єю. Нарешті, якщо дивитися сукупну статистику за весь час міграції, відкривається цікава картина: кожен п’ятий житель Федеративної Республіки в минулому емігрант.

Німеччина: життя звичайних людей і особливості країни

Рівень життя

Німеччина фото

Німеччина за рівнем життя населення перебуває в першій десятці країн світу. Яке життя у німців, наочно показують лише кілька окремо взятих моментів. Так, глава будь-якої німецької сім’ї має гарантований прожитковий мінімум – € 330. Додатково кожному члену сім’ї уряд виплачує 80% від цієї суми (€ 265).

Якщо розглядати, наприклад, житлові умови і медицину, тут теж багатьом жителям інших країн залишиться тільки заздрити. Мінімальний параметр норми житлової площі на людину становить 42 м2. Медичне обслуговування будь-якого рівня гарантується страховкою від держави.

Якщо людина стикається з необхідністю здійснення дорогої операції або придбання дорогих лікарських препаратів, все це оплачується за системою державного страхування на 90%. Тобто пересічний німець оплачує будь-які медичні послуги чисто символічно.

Особливості німецького менталітету

Порушуючи тему менталітету, відразу ж варто підкреслити – в Німеччині, як і в Україні, багато християн. Тому деякі особливості німецького менталітету чимось близькі до українського. Правда, громадян, які сповідують православну віру, всього 1,15%. Більшість віруючих – католики, лютерани, мусульмани та інші.

З точки зору культури німці, безумовно, виділяються серед світової спільноти. Пунктуальність і порядність, ввічливість і чесність – це невід’ємні елементи суспільства Німеччини. Загальна культура населення ФРН дуже висока. Наприклад, на сходових майданчиках будинків чистота ідеальна. У всякому разі позитивні якості німців затьмарюють зворотні прояви, характерні для українського сучасного суспільства.

Німці люблять рідну мову і ставляться, м’яко кажучи, негативно до іноземців, які погано говорять німецькою. Ще більш дискомфортний стан відчувають ті мігранти, які не знають мови зовсім. Тим часом офіційна літературна мова ФРН доповнюється безліччю діалектів. Так що залежно від регіону країни мовний фон може значно змінюватися.

Німецька пунктуальність безсумнівна. Добре це чи погано – судити іммігрантам. Там, у Німеччині, точність понад усе. А тому ніхто не скаже «спасибі» за ранній прихід на роботу або пізній вихід на пенсію, не кажучи вже про додаткову оплату. Все строго в рамках контракту.

Логіка мислення і дій – це для німецького народу основа його життя. Нерідко доходить до абсурду, коли педантичний німець працює цілий день, немов робот, виконуючи однакові дії. Однак робота виконується строго до того моменту, поки не проб’є «годинник на вежі», що сигналізують про завершення робочого дня. Порядок для німців – перш за все.

Акуратність і охайність – ще одна характерна риса німецького менталітету. Робоча або домашня обстановка, скромна або урочиста – без різниці. У будь-якій обстановці зовнішній вигляд німця ідеальний. І якщо ти живеш в Німеччині, будь ласка, дотримуйся правил. Правила, звичайно, не панацея для всіх без винятку. Однак більшість німців дотримується цих правил до останньої коми.

Пропонуємо Вам переглянути відео про німецький менталітет.

Німецький уклад життя та адаптація українців

Життя пересічного громадянина Німеччини, як правило, підпорядковане сім’ї. Це, можна сказати, внутрішній маленький світ, на якому тримається вся країна. Але фактори міцної дружби між окремими людьми, колективізм, товариськість, добросусідство – все це рідкість в німецькому суспільстві. Ось чому сім’я – єдине багатство для більшості німців.

Той самий порядок (Ordnung) в німецькому життєвому процесі є його невід’ємною складовою частиною. Транспорт, інфраструктура, автотраси, пішохідні тротуари тощо – будь-який елемент побутового життя збудований ідеально. Безумовно, в такій обстановці жити просто приємно.

Обслуговуючий персонал будь-яких сервісів, магазинів, кафе завжди зустрічає відвідувача з посмішкою на обличчі. Тут просто нереально зустріти хамського продавця або службовця. А якщо такий і попадеться, він завтра ж буде звільнений. Повна турбота про громадян. Нашим співвітчизникам такий підхід здається незвичним. Багатьох дивує абсолютно протилежний менталітет німців.

Кожна група переселенців з України переживає час адаптації по-своєму. Обумовлено це різними цілями переселення. Є група іммігрантів, націлених на створення бізнесу. Інша група переслідує мети шлюбу і створення сім’ї. Інтереси наступної групи – кваліфікована робота з високою оплатою. І так далі.

Іммігранти, націлені на бізнес, як правило, адаптуються простіше, ніж інші групи. Це очевидно, тому що тут фігурують люди забезпечені, мають гроші, а значить – повну свободу. Однак для іммігрантів-бізнесменів влади ФРН встановили непрості умови. Проте останніми роками відзначається зростання інтересу саме до цього напрямку імміграції. Вихідці з України активно впроваджуються в німецьку підприємницьке середовище. Українських фірм у галузі науки і культури, у сфері послуг, в торгівлі з’являється в Німеччині з кожним роком все більше.

Трохи складніше адаптуватися жінкам, які переїхали на територію ФРН з метою вступу в шлюб і створення сім’ї. Істотна різниця менталітету суспільства німецького і українського сприймається жінками важко. Однак цей недолік виправляє час.

Імміграція для роботи теж вимагає свого роду адаптації. Якщо в українському середовищі трудові колективи живуть за одними правилами, в Німеччині трудових колективів за фактом немає. Відповідно, і умови праці на німецьких підприємствах, у німецьких фірмах, відрізняються від звичних для нас. Відразу ж варто відзначити: дозвіл працювати в Німеччині отримують тільки мігранти, які мають посвідку на проживання, або запрошені фахівці. Практично всім етнічним німцям з України влада ФРН відразу по факту переїзду надають дозвіл на проживання, що автоматично дає дозвіл на роботу.

Гарна, цікава робота з гідною оплатою вимагає виконання ряду умов, серед яких обов’язкове знання німецької мови. Оскільки українські іммігранти часто не знають і не прагнуть вивчити мову, то більшість займаються працею низької кваліфікації. Фахівці середнього класу працюють на виробничих підприємствах налагоджувачами, монтажниками, ремонтниками. Іммігранти без технічних спеціальностей, в тому числі нелегали, працюють продавцями, барменами, перукарями, прибиральниками.

Нарешті, найщасливіші – професіонали своєї справи, що володіють унікальними знаннями, влаштовуються на вигідні місця керівників, конструкторів, архітекторів. Однак таких з усієї маси мігрантів трохи. Вони мають пристойну зарплату, престижне житло, мінімум один автомобіль останньої моделі.

Оцінка шансів на імміграцію до Німеччини: як виїхати?

Оцінювати шанси на імміграцію в Німеччину з таких країн, як Україна, слід виходячи з декількох чинників:
  • Етнічна приналежність (100%).
  • Імміграція за студентською візою (80%).
  • Трудова міграція (50%).
  • Переселення через шлюбний контракт (60%).
  • Бізнес-імміграція (80%).

Варіант із працевлаштуванням найскладніший, тому що вимагає виконання жорстких умов. Шлюбний контракт підвищує шанси, але для того, щоб залишитися в Німеччині, потрібно зуміти прожити в шлюбі мінімум два роки. Втім, у цілеспрямованих завжди є шанс поїхати.

Життя в Німеччині: плюси і мінуси (підсумкова таблиця)

Плюси

Мінуси

Високий рівень культури суспільства

Дбайливе ставлення до природи

Високий рівень життя громадян середнього класу

Порядок, чітке виконання законів

Високий рівень сервісу в області обслуговування

Ввічливість, пунктуальність, чесність

Надмірна толерантність, самовпевненість

Клімат вологий, прохолодний

Великі витрати на підтримку рівня життя

Замкнутість, відокремленість людей

Звичка сліпо підкорятися правилам

Дуже дорогі послуги для населення

Імміграція в Німеччину – це маса позитивних моментів. ФРН приваблює людей освічених, ділових, культурних. Умови життя там добре підходять пенсіонерам. Можливості безкоштовного навчання в престижних вишах – чудовий вибір для студентів. Простий процес створення бізнесу – необхідність для ділових людей. У будь-якому разі життя українців в Німеччині не зустрічає серйозних перешкод.