Вища освіта й університети Болгарії

Навчання в одному з болгарських вузів має ряд переваг для іноземців із країн СНД, які планують пов’язати своє життя з Болгарією або Європою загалом. У країні досить високий рівень освіти, університетські дипломи визнаються більшістю країн світу, а плата за навчання компенсується низькими витратами на проживання, чого не скажеш про більш розвинені держави Європейського союзу.навчання в Болгарії

Крім того, у Болгарії комфортний клімат, безліч місць для відпочинку, включаючи морське узбережжя і гори. Отримання вищої освіти в Болгарії для українців та інших громадян пострадянського простору підвищить шанси на працевлаштування в одній із болгарських компаній і спростить процедуру відкриття бізнесу. Можливо, це буде першим кроком на шляху до болгарського громадянства і переїзду до Європи назавжди.

ЗМІСТ

  1. Вища освіта в Болгарії
  2. Як вступити до вишу Болгарії
  3. Вартість навчання в Болгарії
  4. Кращі виші Болгарії

Вища освіта в Болгарії

У 2016 році в аудиторіях болгарських університетів навчалося понад 280 тисяч студентів, близько 5% з яких – іноземці. Найбільшою популярністю користуються такі напрями, як бізнес, соціальні та гуманітарні науки, будівництво, промисловість, медицина і мистецтво. Програми навчання представлені не тільки болгарською, а й англійською, французькою, німецькою, і навіть російською мовами.

Вищі навчальні заклади користуються широкою незалежністю, тобто самостійно розробляють навчальні плани та програми навчання і відповідають за якість наданої освіти.

Студенти болгарських вишів мають можливість отримати такі наукові ступені:

  1. Бакалавр. Термін навчання 4-5 років. Отриманий диплом відкриває доступ до більшості цивільних професій, проте близько 70% студентів вважають за краще продовжити навчання на програмах магістратури.
  2. Магістр. Вимагає наявність ступеня бакалавра і забезпечує отримання більш глибоких знань у професії. Термін навчання 1-2 роки, на деяких спеціальностях, наприклад архітектурі, можливий більш тривалий курс.
  3. Доктор. Передбачає здійснення науково-дослідної діяльності та захист докторської дисертації. Термін навчання – 3 роки після магістратури.

Система вищої освіти Болгарії є частиною Болонського процесу, побудованого на принципі кредитів, і містить 51 навчальний заклад – як державні, так і приватні, у тому числі:

  • 30 університетів, з яких 25 державних і 5 приватних. Забезпечують отримання освіти в широкому діапазоні спеціальностей, у тому числі гуманітарних, природничих і технічних наук. Мають широку інфраструктуру і матеріальну базу для проведення повноцінного навчального процесу.
  • 13 вищих спеціалізованих шкіл, з яких 11 державних і 2 приватні. Спрямовані на надання освіти в одній або декількох галузях наук. Готують профільних висококваліфікованих фахівців.
  • 8 коледжів, з яких 1 державний і 7 приватних. Дуже часто є складовою частиною університетів і пропонують проходження навчання в порівняно короткий термін. Разом із тим існують і абсолютно незалежні коледжі, що надають вищу освіту абсолютно самостійно.

Навчальний рік в університетах Болгарії, зазвичай тривалістю 32 тижні, складається з двох семестрів – осіннього та весняного. Початок навчання – у вересні-жовтні, кінець – в травні-червні.

Як вступити до вишу Болгарії

Для успішного зарахування в університет Болгарії залежно від вибраної мови навчання може знадобитися проходження підготовчого мовного курсу. Багато вишів спеціально організовують такі курси, як правило строком 1 рік. Вартість може становити кілька тисяч євро.

Для іноземних студентів, наприклад українців, мовні навички є однією з головних умов для вступу. Болгарські навчальні заклади можуть встановлювати додаткові умови до вступників, але в основному достатнім є надати такі документи:
  1. Заповнений бланк заяви на вступ до вишу.
  2. Копія закордонного паспорта і кольорові фотографії.
  3. Атестат про повну загальну середню освіту та додаток з оцінками. Причому для іноземців із країн за межами ЄС оцінки з профільних предметів повинні бути позитивними. Зазвичай не менше 62% від можливого вищого балу.
  4. Доказ фінансової забезпеченості: сюди входить плата за навчання і витрати на повсякденні потреби. Детальніше про це поговоримо далі.
  5. Медична довідка, яка свідчить про хороший стан здоров’я студента – як фізичне, так і розумове.

Документи повинні бути перекладені болгарською мовою та засвідчені спеціальним штампом «апостиль». Терміни подачі заявок на зарахування до університетів Болгарії зазвичай проходять в літній період – з 1 червня по 30 серпня.

Після офіційного підтвердження навчальним закладом про прийняття на навчальний курс іноземець оформляє студентську візу, а після прибуття в країну – вид на проживання в Болгарії. За більш детальною інформацією звертайтеся безпосередньо до навчального закладу.

Вартість навчання в Болгарії

На жаль, безкоштовна вища освіта в Болгарії недоступно не тільки для іноземців із країн СНД, але й для самих болгар і громадян ЄС. Правда, для останніх плата істотно нижче – близько 300-600 євро на рік. Для інших зарубіжних студентів залежно від вишу, мови викладання, програми і спеціальності в середньому один рік навчання коштуватиме в 2000-8000 євро і більше. Програми болгарською мовою дешевші.

Необхідно відзначити, що іноземним студентам отримати стипендію в болгарському університеті практично неможливо. Також не слід розраховувати на тимчасове працевлаштування в Болгарії.

У країні не дуже багато робочих місць навіть для своїх громадян. Найдорожчими напрямами навчання в болгарських вишах вважаються медичні спеціальності: від 5000 євро і вище. Технічні та економічні професії – близько 2000-4000 євро.

З іншого боку, витрати на повсякденні потреби в Болгарії вигідно відрізняються від інших європейських країн. Наприклад, оренда житла, харчування, проїзд, мінімальні розваги середньостатистичному болгарському студенту коштують 300-400 євро на місяць. Звичайно, залежно від міста та особистих бажань іноземця.

Кращі виші Болгарії

Софійський університет імені святого Климента Охридського

Софійський університет імені святого Климента Охридського

Найстаріший виш Болгарії був заснований в 1888 році. Навчальний заклад втілює в собі багатовікові традиції освіти й культури болгарського народу. Сьогодні це найбільший науково-дослідний центр Болгарії, який повною мірою відповідає європейським стандартам якості. Серед популярних напрямів для навчання виділяються журналістика, економіка, бізнес, юриспруденція, інформатика і медицина.

Інфраструктура вишу містить 16 факультетів, на яких представлено понад 100 спеціальностей. На території Софійського університету розташовані найбільша бібліотека, ботанічні сади, наукові центри, музеї, театри й сучасні спортивні споруди.

Навчальний заклад активно співпрацює з понад 80 вищими навчальними закладами з різних країн і щорічно бере участь у міжнародних наукових проектах. Сьогодні в стінах університету навчається понад 20 тисяч студентів, багато з яких – іноземці. Програми навчання представлені як болгарською, так і англійською мовами. Заявки на зарахування приймаються з 15 червня по 15 вересня. Вартість проходження річного мовного курсу – 3300 євро.

Плата за навчання на ступінь бакалавра і магістра болгарською мовою становить 3300 євро на рік, на медичні спеціальності – 4650 євро. Програма докторантури коштує 5500 євро. Спеціальності з викладанням англійською та іншими іноземними мовами – 3850 євро.

Офіційний сайт Софійського університету – www.uni-sofia.bg.

Американський університет в Болгарії

Один із найпопулярніших приватних університетів Болгарії серед іноземців розташований в місті Благоєвград. Порівняно молодий виш був заснований в 1991 році при взаємодії болгарського і американського урядів. Сьогодні в стінах цього невеликого, але престижного навчального закладу навчається трохи менше 1000 студентів з 38 країн світу, в тому числі з України. Навчальний процес забезпечують 335 співробітників, із них 67 – це викладацький склад.

Американський університет пропонує пройти навчання в таких галузях, як економіка, журналістика, інформатика, математика, політологія, історія, ділове адміністрування та деякі інші науки. Навчання у ВНЗ в 2016/2017 році коштувало 10 400 євро на рік. Плюс в обов’язковому порядку сплачується студентський внесок у розмірі 510 євро.

Офіційний сайт Американського університету – www.aubg.edu.

Технічний університет Варни

Один із найкращих технічних університетів Болгарії розташований в місті Варна. Дата заснування вишу – 1962 рік. Мета навчального закладу полягає в підготовці висококваліфікованих фахівців інженерних професій, здатних вирішувати найскладніші завдання не лише болгарської промисловості, а й світової економіки загалом.

Студенти можуть отримати одну з 23 спеціальностей, включаючи сфери суднобудування, хімії, електротехніки, машинобудування, електроніки, транспорту, зв’язку та інших технічних наук. Інфраструктура вишу містить 6 факультетів, 2 коледжі, 3 студентські гуртожитки на 1450 місць, бібліотеки і сучасні спортивні споруди.

Підготовчий мовний курс коштує 2500 євро. Програми навчання доступні в тому числі російською мовою, де вартість становить 2000 євро на ступінь бакалавра і 2200 євро на ступінь магістра. Навчальні програми болгарською та англійською коштують 2900 євро та 3000 євро відповідно.

Офіційний сайт Технічного університету Варни – tu-varna.bg.