Міфи і реальність про подвійне громадянство в Україні

Тема подвійного громадянства в Україні з року в рік є однією з найбільш обговорюваних не тільки в ЗМІ, але і серед простих громадян. Особливо актуальною ця проблема стає після появи новин про чергове скандальне чиновника чи бізнесмена з кількома паспортами.

Так, багато хто знають, що прийнявши іноземне підданство, по ідеї, потрібно відмовитися від українського громадянства. Проте, на практиці таке практично не відбувається, у зв’язку з чим, багато відчувають розгубленість і не знають, як саме трактувати норми українських законів.

У цій статті ми вирішили розібратися з усіма міфами, що з’явилися навколо подвійного громадянства. Отже, приділіть наступні кілька хвилин викладеної нижче інформації і усвідомте для себе позиції українського законодавства з проблеми подвійного громадянства.

53984

Що таке подвійне громадянство? Це є в інших країнах?

Під поняттям «подвійного громадянства» мають на увазі отримання однією особою громадянства двох або більше держав. Насправді ця практика абсолютно нова і застосовується в більш ніж 100 країнах по всьому світу.

Так, можливість подвійного громадянства передбачається законами Бельгії, Бразилії, Канади, Колумбії, Кіпру, Греції та багатьох інших країн.

Серед знавців права вважається, що найбільш ліберальне ставлення до подвійного громадянства можна зустріти в Австралії. І це не дивлячись на те, що на «зеленому континенті» діє одне з найбільш суворих міграційних законодавств у світі.

Дозволено подвійне законодавство в Україні? І так, і ні.

Позиція українського закону по відношенню до подвійного громадянства, як у нас часто буває, туманна. Нормами законодавства не прописана можливість українських громадян мати ще один паспорт.

Так, Статтею 2 Закону України “Про громадянство України” передбачено: “Якщо громадянин України набув громадянство (підданство) іншої держави або держав, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України. Якщо іноземець набув громадянство України, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України “.

Однак, зазначена вище норма не забороняє українцям стає громадянами інших країн, оскільки втрата українського паспорта не відбувається автоматично після отримання ще одного паспорта.

Позбавити вас громадянства України може виключно президент, який підпише відповідний указ.

Практика говорить про те, що українець, який отримав ще одне громадянство, не позбавляється «рідного» паспорта і у правових відносинах з державою Україна розглядається, як її громадянин.

Виходячи з цього можна впевнено заявити, що подвійне громадянство в Україні не дозволяється, але і не заборонено.

За факт приховування подвійного громадянства доведеться заплатити штраф?

Закон про накладення штрафу на осіб із подвійним громадянством за основу Верховній Раді був прийнятий. Однак, пізніше документ повернули на доопрацювання в парламент. Наразі проект цього закону так і не був розглянутий депутатами, так що штраф за подвійне громадянство не може бути накладено ні теоретично, ні практично.

za-dvoynoe-grashdanstvo-shiteley-feodosii-nachnut-shtrafovat_verkhovnaya-rada-ukrainy-2-oktyabrya-ustanovila-shtrafy-za-dvoynoe-grashdanstvo

Крім того, у прийнятому в 2014 році законі, так і «завислому» у коридорах Верховної Ради, не було зазначено, що громадяни України несуть кримінальну відповідальність за оформлення громадянства інших країн. Міра покарання за дане порушення – позбавлення громадянства України. Однак, на практиці позбавити українського паспорта неможливо. Більш того, в України немає договорів з іншими державами про обмін інформацією про громадянство тих чи інших осіб.

Чи можуть мене позбавити українського громадянства примусово?

Ні, позбутися українського громадянства в судовому або іншому іншому порядку, ви не можете. Так, у Конституції України зазначено, що «Громадянин України не може бути позбавлений громадянства і права його змінити. Громадянин України не може бути вигнаний з країни або виданий іншій державі».

Позбутися українського паспорта можна в трьох випадках:

1) внаслідок виходу з громадянства України;

 

2) внаслідок втрати громадянства України;

 

3) за підставами, передбаченими міжнародними договорами України, згоду на обов’язковість яких надано Верховною Радою України.

Вихід з громадянства України здійснюється за клопотанням особи.

Законом України чітко зазначено, що громадяни України не можуть мати подвійного громадянства, однак на практиці про те, що ви маєте другий паспорт дізнатися практично неможливо, так як уряди інших країн не інформують про присвоєння громадянства тій чи іншій особі.

Скільки українців мають подвійне громадянство?

Згідно з даними неофіційної статистики, зараз сотні тисяч українців мають кілька паспортів. Найчастіше громадяни України отримували російські паспорти – від 140 до 350 тисяч.

Також близько 100 тисяч вихідців із Закарпатської області отримали громадянство Угорщини. Крім того, тисячі українців в різний час отримали паспорти таких країн, як Молдова, Білорусь, Вірменія та Ізраїль.

Громадянство іншої країни можна купити. І це абсолютно законно.

Багато країн світу, включаючи Україну, успішно практикують продаж громадянства. Так, усі охочі можуть внести одноразову плату або інвестувати в економіку тієї чи іншої країни опредеденную суму в обмін на її паспорт. Отримати українське громадянство можна, наприклад, за 250 тисяч доларів.

Подвійне громадянство може призвести до проблем? – Може.

106315

Так, особи з подвійним громадянством можуть зіткнутися з проблемами. В першу чергу, може бути ускладнене здійснення різних формальностей – оформлення підприємницької діяльності, оплата податків та банківські операції.

Також особи з подвійним громадянством можуть мати проблеми з виконанням військового обов’язку і дипломатичної захистом.

В Україні хочуть ввести кримінальну відповідальність за подвійне громадянство? – Поки про це міркують.

У Верховній Раді зареєстрований законопроект № 4116 від 7 лютого 2014 про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за не повідомлення громадянином України про отримання іноземного громадянства.

Законопроект передбачає, в залежності від ступеня зловживання подвійним громадянством, штраф у розмірі ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк від трьох до десяти років.

Зараз доля документа так і не вирішена. Закон очікує розгляду більше трьох років. Так що зараз кримінальної відповідальності в Україні за подвійне громадянство не передбачено.

Українці проти подвійного громадянства? – Проти, але це не заважає їм оформляти паспорти інших країн

Згідно з даними соц.опитувань, близько 50% українців – проти подвійного громадянства. Ще 30% опитаних хочуть узаконити осіб з двома і більше паспортами. Інші громадяни не мають позиції по цьому питанню.

Чи небезпечні особи з подвійним громадянством для України? – Це спірне питання.

Питання про статус осіб з подвійним громадянством та їх потенційну загрозу для України гаряче обговорюється вже кілька років поспіль. Особливо гострою ця проблема стала після початку фактичної війни між Україною та Росією.

У зв’язку з почався повномасштабною кризою між країнами, багато правоохоронці та представники громадськості почали задаватися питанням: чи Можна допускати осіб з подвійним громадянством на різні державні посади?

Експерти в області права і представники правоохоронних органів, зараз дискутують з приводу ступеня небезпеки осіб з подвійним громадянством для територіальної цінності і безпеки України. Потенційно сотні тисяч українців з паспортами інших країн можуть дестабілізувати обстановку всередині країни і допомогти силам, зацікавленим у реалізації своїх економічних і політичних проектів на території нашої країни.

Однак, на практиці, українці з подвійним громадянством в більшості своїй є мирними громадянами, які скористалися можливістю і полегшили собі проживання та роботу в інших країнах, оформивши їх паспорти.