Як відкрити бізнес в Болгарії

У Болгарії немає релігійних і расових конфліктів, стабільна економічна ситуація і низькі податки. Планують переїзд в Єврозону українці цікавляться можливістю отримання виду на проживання та відкриття власного бізнесу в Болгарії.

Бизнес фото

Зі статті дізнаєтеся, як відкрити бізнес в Болгарії.

Сучасний стан бізнесу в Болгарії

Реформа податкової системи дозволила створити чудові умови для ведення бізнесу в Болгарії місцевими жителями та іноземцями. За останні роки збільшилося число нових підприємств у туристичній та готельній сфері. Працюють салони краси, розвиваються автотранспортні підприємства, розширюється мережа автомайстерень, азс, автомийок. Малий бізнес в Болгарії представлений невеликими магазинчиками, кафе, ресторанами.

Влада країни зацікавлені в припливі іноземних інвестицій. Нещодавно відкриті підприємства мають пільги в оподаткуванні.

Форми організації бізнесу

Іноземцям дозволена реєстрація декількох типів фірм в Болгарії:

  1. Індивідуальний підприємець — статутний капітал не потрібно, засновником може бути іноземець з правом постійного проживання.
  2. Повне товариство — підходить для створення сімейних підприємств, де засновники близькі родичі, статутний капітал 1 євро.
  3. Товариство командитне — необхідно два засновника, статутний капітал законодавчо не закріплений.
  4. Суспільство (болгарською мовою Дружество) з обмеженою відповідальністю мають право реєструвати три засновника і більше. 25 600 євро статутний капітал, для реєстрації вносять на рахунок фірми 25% капіталу.
  5. Акціонерне товариство — можуть зареєструвати два засновника (фізична і юридична особа), рішення з управління бізнесом приймають на зборах акціонерів, більше голосів у тих, хто викупив великі пакети акцій, 25 600 євро статут

Реєстрація бізнесу

Відкривати бізнес в Болгарії дозволено як місцевим жителям, так і іноземцям. Планує імміграцію в Болгарію мігрант оформляє бізнес візу в Болгарію категорії «D». Віза є підставою для ВНП в Болгарії. Видають дозвіл на рік правом продовження.

Уточнюйте перелік документів для візи на сайті Болгарського Посольства в Україні.

Для реєстрації фірми:
  1. Готують установчі документи. Повинні бути підписи, і особисті дані всіх власників компанії.
  2. Підбирають унікальне ім’я.
  3. Узгоджують з власником нерухомості можливість реєстрації юридичної адреси фірми.
  4. Чек про сплату держмита.
  5. Проходять реєстрацію в торговому реєстрі.
  6. Після реєстрації і отримання сертифіката відкривають банківський рахунок компанії, на який вносять статутний капітал.
  7. Замовляють друк.

Зареєструвати фірму можна особисто і через довірену особу. Установчі документи повинні мати засвідчений нотаріально переклад на болгарську мову.

Покупка готового бізнесу

Іноземцям дозволено купувати готовий працюючий бізнес в Болгарії.

Вартість залежить від сфери діяльності:

  • кафе, ресторан, бар — 50 000 євро;
  • міні магазин — 22 000;
  • сільськогосподарська ферма — 25 000;
  • готель в курортному місті — 70 000.

У провінції варто задуматися про відкриття невеликого виробництва. Вибираючи об’єкти для покупки бізнесу в Болгарії порадьтеся з українськими маркетологами. Часто продають збиткові підприємства.

Ідеї для бізнесу

Успіх підприємницької діяльності залежить від правильного вибору напрямку і фінансових можливостей. Товар або послуга повинна бути затребуваною.

Найприбутковішим бізнесом в курортній зоні Болгарії вважається аутсорсинг готелів. Компанії орендують будівля готелю на рік і створюють у них прекрасні умови для відпочинку туристів з екскурсіями, смачним харчуванням, сервісом. Туристичний і готельний бізнес в Болгарії має сенс розвивати у великих містах і в курортній зоні, але в цій сфері спостерігається висока конкуренція і сезонне надходження прибутку.

Іноземці частіше відкривають магазини, кафе, кондитерські, перукарні, SPA-салони та салони краси. Користуються попитом на транспортні послуги, але організація великих компаній потребує значних витрат на поповнення автопарку та придбання приміщень для ремонту і стоянки. Вибирайте добре знайомі сфери підприємницької діяльності. Працюйте там, де зможете бути кращим на тлі конкурентів.

Звітність та податки

Більшість фірм у Болгарії для здачі звітності використовують бухгалтерський аутсорсинг, послуга коштує недорого 50 євро в місяць. Компанії платять податки навіть за той період, коли підприємницька діяльність не ведеться, але встановлена ставка одна з найнижчих в Єврозоні.

Вносять податки:
  • 10% – корпоративний;
  • 10% – прибутковий;
  • 20% – на додану вартість фірма реєструється як платник ПДВ, якщо річний оборот 25 600 євро за експортовані товари ПДВ повертається;
  • 40% – податок з ФОП із сум виплачених зарплат при цьому оплата праці нижче мінімальної зарплати у Болгарії 260 євро бути не може.

Індивідуальні підприємці вносять прибутковий податок 10%. Якщо дохід за рік складає 25 600 євро, оплачують патентний податок, у цьому випадку податок на прибуток та ПДВ не вноситься. Розмір виплат залежить від місця надання послуг (столиця, найбільші міста, провінція) і виду діяльності. Ставка патентного податку змінюється щороку.

Крім цього стягуються платежі:

  • соціальні і пенсійні платежі за прогресивною ставкою від 16 до 35,5% (11,6% вносить підприємець, 8,9% співробітник);
  • на медичне страхування 8% (3.2% найманий працівник, 4,8% роботодавець).

Недоліки і переваги болгарського бізнесу

Бізнес в Болгарії має недоліки і переваги.

Плюсами вважають:

  1. Швидку (5 днів) і просту реєстрацію компаній. Легально прибув в країну іноземець може стати підприємцем.
  2. Низька ціна розгляду документів (в Софії фірму зареєструють за 155 євро)
  3. Проста процедура здачі бухгалтерської звітності. За 50-75 євро в місяць звітність підготують і здадуть співробітники спеціалізованих бухгалтерських фірм.
  4. Керувати фірмою можна віддалено через довірену особу.

До мінусів відносять:

  1. Бюрократію в держструктурах.
  2. Затримки з розглядом заяв про відкриття бізнесу і отримання ліцензій не рідкість.
  3. Часті запізнення на зустрічі, повільне реагування на виникаючі проблеми.

Підіб’ємо підсумки

Бізнес в Болгарії доступний для українців, щоб досягти успіху грамотно вибирайте нішу, пропонуйте затребувані місцевими жителями або туристами товари і послуги.

Інвестиційний та податковий клімат у країні сприятливий для старту невеликих компаній і великих підприємств. Головне правильно розрахувати можливі витрати на стартовому етапі бізнесу і потурбуватися про грамотному розподілі прибутку.