Два білоруса вже 5 місяців ховаються в посольстві Швеції в Мінську

Двоє білоруських громадян, які попросили притулку в шведському посольстві в Мінську в вересні, все ще знаходяться в дипломатичній місії через п’ять місяців. Про це повідомляє МЗС Швеції.

Справа перетворилася в дипломатичний “головний біль”.

Батько і син, Віталій і Владислав Кузнечики 11 вересня 2020 року намагалися проникнути до посольства Швеції в білоруській столиці в пошуках притулку на тлі протестів проти президента Олександра Лукашенка. Зіткнувшись з замкненими дверима, їм вдалося перестрибнути через паркан і дістатися до будівлі дипломатичної місії.

“Ми діємо так, як того вимагає ситуація, в тому числі з точки зору безпеки. Ми говорили з ними”,- додав прес-секретар МЗС, але відмовився коментувати, яких заходів було вжито.

За повідомленнями білоруських ЗМІ, ці двоє знаходяться під слідством на предмет зіткнень між демонстрантами і поліцією під час акції протесту в місті Вітебську на початку вересня. Вони можуть сісти у в’язницю на 6 років за звинуваченням у порушенні закону щодо співробітників поліції.

“Шведські дипломати керуються “гуманними міркуваннями”, – повідомило AFP джерело, знайоме з цією справою: «Вони не хочуть провокувати білоруську владу, вони не хочуть привертати до себе увагу. Ця проблема дуже несподівана для Швеції, подібних прикладів в історії дуже мало».

Міністр закордонних справ Швеції Енн Лінде в листопаді 2020 року заявила, що батько і син проникли в посольство «незаконно», і наголосила, що посольство не є територією Швеції.

Шведські дипломати не хочуть передавати їх білоруської поліції, але в той же час вони не хочуть створювати ситуацію, коли інші люди можуть приходити і просити притулку. Посольство намагається отримати гарантії від білоруської влади, що ці двоє не будуть заарештовані і можуть бути доставлені до кордонів Польщі чи Литви.