ВООЗ вимагає від багатих країн 14 мільярдів євро на припинення пандемії

“Всесвітня організація охорони здоров’я закликала багаті країни терміново надати 16 мільярдів доларів (14 мільярдів євро), яких не вистачає для фінансування її плану боротьби з пандемією COVID-19”,- повідомляє AFP.

“Наука дала нам інструменти для боротьби з коронавірусом. Якщо ними користуватимуться на знак солідарності у всьому світі, ми зможемо покласти край COVID-19 як глобальній надзвичайній ситуації в галузі охорони здоров’я цього року», — заявив Генеральний директор ВООЗ д-р Тедрос Аданом Гебреїсус.

Він підкреслив, що якщо країни з більш високим рівнем доходів сплатять свою справедливу частку витрат на ACT-Accelerator, партнерство може допомогти країнам з низьким та середнім рівнем доходів подолати низький рівень вакцинації, погане тестування та нестачу ліків.

ACT-A, абревіатура від «Доступ до інструментів проти COVID», є спільнотою, створеною провідними міжнародними агенціями охорони здоров’я, а також Світовим банком та Фондом Білла та Мелінди Гейтс. Під егідою ВООЗ вона відповідає за прискорення доступу до засобів боротьби з коронавірусом у країнах.

Одним із його компонентів є система COVAX, створена на початку пандемії та до появи ефективних вакцин, метою якої є забезпечення справедливого доступу до вакцин у всьому світі.

Проте для реалізації ACT-A потрібно близько 23,4 млрд дол. на період з жовтня 2021 р. до вересня 2022 р. Поки що залучено лише 800 млн дол.

З цієї причини програма закликає багаті країни надати 16 мільярдів доларів (14 мільярдів євро) «для поповнення невідкладного дефіциту фінансування», а решту коштів мають взяти на себе країни із середнім рівнем доходу.

Шість країн — Канада, Німеччина, Кувейт, Норвегія, Саудівська Аравія та Швеція досягли або перевищили рівень справедливого фінансування.

Тільки 0,4% з 4,7 млрд. скринінгових тестів на COVID-19, проведених у всьому світі, використовуються в країнах, що розвиваються, де тільки 10% населення імунізовано хоча б однією дозою вакцини.